18. 10. 2019. TERENSKA NASTAVA III RAZREDA

Učenici/ce III razreda i učiteljice Amna Pašić- Krečar, Ifeta Šuvalija i Irnela Karić realizovale su terensku nastavu i tom prilikom posjetili/le Golf klub na Kromolju. Trener golfa je učenicima demonstrirao igranje golfa i osnovna pravila igre, nakon čega su se i učenici iskušali u tom sportu.PREDAVANJE O ZAŠTITI OD POŽARA

Dana, 15.10.2019. godine  predstavnici Službe za civilnu zaštitu i mjesnih zajednica Općine Centar u saradnji sa pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“  održali su predavanje učenicima šestog  razreda naše škole o zaštiti od požara. Predavači na obuci bili su Haris Aganović, stručni saradnik za protivpožarnu zaštitu i vatrogastvo u Službi za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar i Sulejman Vranac, komandir DVD „Bjelave“. Pri tome su učenici upozoreni da ne smiju sami gasiti požar i izlagati se životnoj opasnosti, već da obavijeste ukućane i pozovu vatrogasce, policiju i hitnu pomoć.  Također, za učenike su održali video prezentaciju o opasnostima od požara, za koje vrijeme može izgorjeti jedna prostorija, te na koji način se evakuisati na sigurnu lokaciju i spasiti sebe i druge. Predavači su također upoznali učenike i o vatrogasnoj opremi koja se koristi kod gašenja požara.

Ovaj projekat je nastavljen zbog pozitivnih iskustava iz prethodnih godina i velikog interesovanja učenika i nastavnika u osnovnim školama za obuku o zaštiti od požara.


POMOĆ UČENICIMA U KONJEVIĆ-POLJU

Općina Centar organizuje odlazak u Konjević-Polje gdje će obići školu i učenike – povratnike. S tim u vezi organizovano je prikupljanje udžbenika i školskog pribora. Učenici  naše škole  donirali su udžbenike, knjige  lektire,  školski pribor, ali i druge potrepštine neophodne za rad u nastavnom procesu. Hvala našim učenicima i njihovim roditeljima što su se u velikom broju odazvali  ovoj humanoj akciji.

[smartslider3 slider=”11”]

Hvala nastavnom osoblju na koordiniranoj saradnji sa učenicima i roditeljima.


ZAHVALNICA ZA DUGOGODIŠNJU SARADNJU

Dana, 10.10.2019. godine Crveni križ Općine Centar Sarajevo je organizovao  radno-svečani sastanak za osnovne i srednje škole u ŽKUD „Željzničar“. Ispred naše škole sastanku su prisustvovale nastavnica Alena Barlov Siddi, nastavnica Verica Mušović i bibliotekarka škole Azra Kumro. Nastavnica Alena Barlov Siddi je primila zahvalnicu za dugogodišnju saradnju i
angažman u radu ove organizacije.

Čestitamo nastavnici Aleni i želimo uspjeh u budućem radu!


ŠKOLA U PRIRODI

U Šabićima na planini Bjelašnici realizovana je Škola u prirodi. Nastava u prirodi je i ove godine organizovana tako da je troškove boravka učenika/ca snosilo MONKS i u skladu s tim svi učenici/učenice četvrtog razreda su bili u obavezi pohađati ovakav vid nastave. Za naše učenike/ce u čijoj su pratnji bile učiteljice Esmine Isaković (IV1), Sanele Balić (IV2) i Amra Hadžić (IV3), određen termin boravka je bio od 23.9. do 25.9. 2019. godine. Učenici/učenice su imali priliku da upoznaju ljepotu naše olimpijske planine i u prirodi uče uz mnogo očiglednih sredstava.

[smartslider3 slider=”9”]

Zajednički cjelodnevni boravak pružio im je mogućnost da upoznaju život i rad u kolektivu na drugačiji način i izvan učionice, da nauče mnogo novih sadržaja iz raznih oblasti školskog, ali i svakodnevnog života. Čist zrak, domaća i zdrava hrana, drugarstvo i vesela igra i zabava, pružila su našim učenicima/cama da dani provedeni izvan roditeljskog doma budu ispunjeni srećom i da se osjećaju zadovoljno i ispunjeno.

ATLETSKI KUP I JESENJI KROS ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE KANTONA SARAJEVO

I ovog oktobra održava se tradicionalni Atletski kup i Jesenji kros za osnovne i srednje škole Kantona Sarajevo.  U petak, 11.10. 2019. godine na Atletskom kupu na općinskoj razini učestvovale su škole općina Centar, Stari Grad i Ilijaš. Takmičari iz naše škole su ekipno osvojili 3. mjesto. U trci na 60 metara 1. mjesto je osvojio Bakir Nurković, a 2. Halil Kolenda. Prvo mjesto trke na 300 metara pripalo je Amaru Aliću. U disciplini bacanja kugle za žene Hajrija Hasanović je osvojila 1. mjesto, dok je u istoj disciplini za muškarce Ali Spahić osvojio 2. mjesto.

[smartslider3 slider=”8”]

U štafetnoj disciplini 4×100 m opet su se proslavili naši mladi sportisti Bakir Nurković, Halil Kolenda, Mensur Đedović i Amar Alić osvojivši 1. mjesto. Čestitamo našim takmičarima i želimo još mnogo medalja u budućim takmičenjima!


POSJETA UČENIKA VIII I IX RAZREDA SAJMU MINERALA U KREŠEVU

U subotu, 12.10.2019. godine učenici VIII1, VIII2, VIII3 i IX1 sa nastavnicama Vericom Mušović i Alenom Barlov – Siddi su posjetili Kreševo i Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, poludragog i dragog kamenja.
Ovaj sajam je jedinstven na prostoru BiH sa izlagačima iz BiH, Italije, Njemačke, Češke i Austrije. Kreševo se bazira na rudarstvu i preradi rude.
Učenici su imali priliku da vide bogatstvo stijena i minerala sa ovih prostora.

[smartslider3 slider=”6”]

U povratku su svratili u Kiseljak, osvježili se sa mineralnom vodom i nastavili put do Sarajeva u veselom druženju….


KREATIVNE RADIONICE U JU „BIBLIOTEKA SARAJEVO“

U srijedu, 09.10. 2019. godine u okviru festivala  Čitalačka jesen 2019. učenici naše škole uzrasta od 10 do 12 godina su u pratnji nastavnica Edine Konak,  Aide Đulić-Agić i Suzane Timarac posjetili  JU „Biblioteka Sarajevo – odjeljenje 7“  u naselju Dobrinja i aktivno učestvovali u kreativnoj edukativnoj radionici  pod nazivom Pravljenje figura od različitih materijala.

Družeći se s voditeljicama radionice, radoznali i nasmijani  učenici su brzo usvajali tehnike pravljenja figura . Zabavili su se oduševljeni ponuđenim  idejama i  stečenim vještinama.


OKTOBAR – MJESEC KNJIGE U NAŠOJ ŠKOLI

I ove školske godine u našoj školi su povodom OKTOBRA – MJESECA KNJIGE organizovane brojne aktivnosti. Ono što izdvajamo jeste Kutak knjige koji se nalazi u školskom holu, ispred biblioteke.

Naš promotivni video možete pogledati ovdje.

Pozivamo naše učenike/ učenice da u ovom kutku provedu svoje slobodno vrijeme i podijele sa nama mudre misli, zapažanja i impresije o njihovim omiljenim knjigama.

 Kutak knjige tako postaje svojevrsni spomenar zaljubljenika u književnost, a istovremeno uspomena na nove generacije koje imaju svoj pristup čitanju knjiga. Pdf dokument možete pogledati ovdje. Pdf dokument možete pogledati ovdje


Ekskurzija 8. septembar-11. septembar

Okupili smo se ispred škole i s nestrpljenjem čekali da stigne bus! Ugledali smo ga, a djeca, oduševljena što je konačno došao taj dan, rekla su mi su zadnjih  100 dana koncentrisani na brojanje… 99, 98, 97…56… 43…13… 3, 2, 1… Zato  su im se potkrale neke sitne greške. Emir je zaboravio pasoš! Čekanje njegovog brata sa pasošem smo skratili prozivkom i borbom za zadnja mjesta u busu!

Krenuli smo na put uz pratnju ugodnih vokala naših Iman i Muhameda. Muhameda su ubrzo izdale glasne žice, ali je mikrofon srećom preuzela naša Alma! Zvonki dječiji glasići pratili su nas do Mostara.

Mostar, kao i uvijek ostavlja bez daha! Grad na Neretvi, ukrašen Starim mostom, po kojem je, kako kažu  naša djeca, jako teško hodati. Govorili su: „Kliže se! Ne mogu dalje!“  Ipak, borba prsa u prsa sa klizavim Mostom je bila uspješna, pa smo uspjeli napraviti i nekoliko zajedničkih fotografija.

Uspjeli smo i sići ispod Mosta. Naše ljepotice i tjelohranitelj Šeho Nermin!

A tek Počitelj! Stotine uspješno savladanih stepenica na temperaturi od +40! Djeca, ali i pratnja koju su činili vodič, dva nastavnika i jedna nastavnica su se držali stojički do samog vrha! Uživali smo u ljepotama staroga grada, odakle se pružao nevjerovatan pogled! Neki su se odvažili da se popenju i na kulu. Naravno, lakse je bilo popeti se nego sići. Naš spretni nastavnik Mihrudin je bio desna ruka djeci prilikom silaska. J

Iz Počitelja, nastavili smo put prema Kravicama, prelijepom  vodopadu, nedaleko od Ljubuškog, gdje rijeka Trebižat čini slapove visine tridesetak metara i skoro sto pedeset metara dužine. Pravi praznik  za oči i uši. Iako smo bili već  preumorni, ova ljepota nam je vratila snagu te smo i ovdje imali photo session! Sa Kravica nas je otjerala kiša, ali nam nije upropastila dobro raspoloženje…

I tako, šetajući od mjesta do mjesta, stigli smo u Neum oko 5 sati. Umor smo zaboravili, a djeca odmah pokazala da nemaju namjeru odmarati naredna tri dana. Bazen. Sa peškirićima preko ramena, otrčali su tragom mirisa hlora… neki su, pak, svoje mišiće odlučili protegnuti na sportskim terenima. Takav smo tempo imali i naredni dan, bazen, plaža, tereni… Nastavnik Mihrudin se pokazao kao ključna osoba u ovim aktivnostima, podjednako aktivan  na plivanju i košarci i fudbalu!

Krenula sam malo prošetati oko hotela „Zenit“ kada začuh udarce lopte na fudbalskom terenu. Instinktivno pođoh da vidim ko igra, jer sam veliki fan fudbala oduvijek. Imala sam šta i vidjeti! Halil sam šuta na gol! Nisam mogla odoljeti a da ne napravim selfie i pošaljem njegovoj doživotnoj razrednici, a sada našoj uvaženoj direktorici gospođi Aidi. J

Ubrzo se teren popunio i cijela ekipa je bila na okupu! Nasib, Eldin, Mirza, Nermin, Ilhan…

Kada ste vrhunski sportista, nije važno da li imate dres ili farmerke,  kopačke ili tene, bitno je samo srce i raja! Nije bitno ni mjesto, ali pošto smo se našli na sportskom terenu, to smo i iskoristili.  Kapiten našeg fudbalskog tima, poznatiji kao Halčo, u različitim sastavima, pokazao je da i u teksasu zna davati vrhunske golove! Svi za jednog, jedan za sve!

Dubrovnik

Biser Jadrana, centar srednjovjekovne trgovine i kulture, mjesto na kojem se svakako ima šta vidjeti. Krenusmo u šetnju Stradunom.

Legenda kaže da će se onaj, ko uspije stajati na kamenu koji se vidi iz zida a da se ne drži za zid, oženiti do kraja godine. Adi je pokušao stati na ludi kameni, ali bezuspješno. Rekla sam njegovoj mami za pokušaj, a ona meni odgovori: „Eto, opet mi se dijete neće oženiti ove godine…“

Dođosmo do Akvariuma. Dubrovački Akvarium se puni morskom vodom, a u njemu možemo vidjeti ribice koje nastanjuju Jadran. Nije veliki, ali je svakako mjesto koje se mora posjetiti.

Jedan od stanovnika Akvariuma, izvjesni lubin, napustio je grupu i uvečer nam se pridružio na večeri. Bio je na tanjiru, u pratnji krompir-salate i kuhane blitve.

Provozali smo se brodicom do Lokruma. Posjetili smo mjesto na kojem šepureći se šetaju pani, veseli zečići trče naokolo, bježeći od djece koja ih pokušavaju uhvatiti i pronađosmo mjesto  idealno za kupanje.

Neki su našli vrijeme i za sebe. 😀

Na Lokrumu smo posjetili i sobu sa prijestoljem iz čuvene „Igre prijestolja“!  Osjetismo se kao kal i kalisi, a taj osjećaj zabilježiše i naše kamere. Ostavismo sve crno na bijelo u knjizi utisaka i krenusmo  nazad. Život zaista čini niz ovakvih trenutaka-potrage za avanturama!

Ispratiše nas dubrovačke zrake sunca masući, a mi im uzvratismo osmjesima! Do nekog novog viđenja u staroj Raguzi!

Po povratku u Neum, svi smo se zabavili novim zadacima. Naime, pridružile su nam se još dvije škole iz Sarajeva, OŠ „Osman Nuri Hadžić“ i OŠ „Umihana Čuvidina“. Naša djeca su, kao što već svi znamo, jako druželjubiva, tako da im nije trebalo puno vremena da se upoznaju i dogovore okršaj na sportskom terenu! Naši momci su se zagrijali u prijateljskom meču protiv nastavnika Mihrudina, vozača Ljubiše i vodiča Beše. Ekipa je bila nekako nepotpuna, tako da je mladi Šeho postao mladost u onome što zovemo spojem mladosti i iskustva. U prijateljskim utakmicama znamo da rezultat nije prioritet, već da se svi dobro zabavimo, i na terenu i na tribinama, ali moramo spomenuti nezaboravnu akciju nastavika Mihrudina! Prvi kontak s loptom urodio je golom, nažalost zatresao je svoju mrežu. Pao je prvi autogol!

Već zagrijana i dobro uigrana ekipi u sastavu Nasib, Halil, Faik, Eldin i Mirza odnijela je pobjedu protiv OŠ „Osman Nuri Hadžić“, te se plasirala u finale gdje nas je čekala OŠ „Umihana Čuvidina“. Zauzeli smo jako drugo mjesto u žestokoj konkurcenciji, ali hor sa tribina je definitivno prvi! “We are the champions“, pjesma koja je obilježila tu toplu večer punu neizvjesnosti! Tresu se tribine, je li to moguće!

I tako, dođe dan i da krenemo kući. Iskoristili smo sve što nam se nudilo, uživali, šetali, kupali se, plesali, neki su se zaljubili jednom, neki više puta… Prva satanica nam je bila nekropola stećaka, najveća u Bosni i Hercegovini, u Radimlji kod Sotoca.  Podijelili smo se u dvije grupe kako bismo bolje čuli naše domaćice. Govorile su nam o starosti spomenika koji se vežu za crkvu bosansku, o motivima na stećcima, o gorštaku koji maše sa stećka. Tada sam se sjetila i velikog Miroslava Krleže:

Neka oprosti gospođa Evropa, ona nema spomenika kulture.
Pleme Inka u Americi ima spomenike.
Egipat ima prave spomenike kulture.
Neka oprosti gospođa Evropa, samo Bosna ima spomenike, STEĆKE.
Šta je stećak? Oličenje gorštaka, Bosanca!
Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku!
Ali nigdje nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči ili moli, na kome je prikazan kao sužanj.”

/Miroslav Krleža, 1960.

Iskoristili smo posjetu Radimlji i ponovili historiju naše države u srednjem vijeku. Srednjovjekovna Bosna i crkva bosanska su postojale i nestale,  ali su iza sebe ostavile spomenike kulture širom zemlje, ostavile su natpise na bosanskom pismu bosančici (u antologiji nacionalnih pisama srednjeg vijeka spomenutu kao nacionalno pismo Bosne u srednjem vijeku), ostavile su sjećanja na velikane kao što su ban Kulin i kralj Tvrtko… Napomenula bih da su Mlećani pisali poslije pada Bosne pod Osmanlije: palo je ugledno kraljevstvo…

Odatle se uputismo u Nacionalni park Hutovo blato. Uživali smo u 45 minuta vožnje kroz jedinu močvaru u našoj zemlji.

Zatim smo se provozali do neizostavne destinacije na putu za more, Blagaj na Buni. Opet nas je kiša pratila, a ja sam imala čast pričati djeci o posljednim danima srednjovjekovne bosanske države. Tu priču mi je upotpunio jedan jastučić koji sam vidjela u tekiji.

Na jastučiću je vezen portret Mehmeda II Fatiha, sultana koji je srušio srednjovjekovnu Bosnu i dao pogubiti zadnjeg kralja Stjepana Tomaševića.

Poslije obilnog ručka, krenusmo dalje.

Još jedna stanica i stižemo kući. Posjetili smo Muzej u Jablanici gdje nas je kustos provodao kroz najinteresantnije priče iz Drugog svjetskog rata. Gledali smo dio iz filma „Bitka na Neretvi“, scenu rušenja mosta, te poneseni pričom skoro pa osjetismo miris baruta i čusmo zvuk pucanja mosta i udarac od vodu… 

Tokom vožnje do Sarajeva, djeca su plakala jer je došlo vrijeme rastanaka. Taj rastanak nam je još teže pao, jer se naš drug i učenik Haris, koji je sada učenik neke druge škole, oprostio od svog razreda i napustio nas do maturske večeri. Zagrljeni, učenici su pjevali kroz suze: „Harise, majstore, ne damo te nikome!“

Tokom puta izabrali smo i najpopularnije:

  • Mister sporta postao je Ilhan, podjednako dobar i na košarkaškom i na fudbalskom terenu, ali i u bazenu!
  • Titulu najboljeg plesača podijelili su dva neumorna momka, cimeri, Adi i Emir!
  • Miss animator postala je Alma, djevojka koja nikada ne spava!
  • Laskavu titulu misera ekskurzije odnio je niko durgi do Muhamed (lično sam glasala za njega)!
  • Najvažnija titula, miss ekskurzije, pripala je Ajseli! Bez nje večeri provedene u disku ne bi bile potpune, a njen osmijeh otapa i najhladnija srca!

I tako, neko u suzama, neko u dobrom raspoloženju, ali svi bogatiji za četiri dana neprocjenjivog iskustva. Do novih zajedničkih pustolovina, doviđenja!!

Pisala: Merima Jašarević, prof. Historije


SVEČANOST U DOMU MLADIH POVODOM SVJETSKOG DANA UČITELJA U ORGANIZACIJI MINISTARSTVA ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I MLADE KANTONA SARAJEVO

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je sinoć, 4. 10. 2019. povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja organizovalo u Domu mladih manifestaciju na kojoj su nagrađeni najbolji nastavnici, odgajatelji, direktori i stručni saradnici u prethodnoj školskoj godini. Svi nominovani su dobili posebna priznanja pa tako i Esma Fazlagić Idrizović, nastavnica njemačkog jezika u našoj školi.

Čestitamo nastavnici Esmi i želimo uspjeh i u budućem radu!


SVEČANOST U DOMU MLADIH POVODOM SVJETSKOG DANA UČITELJA U ORGANIZACIJI OPĆINE CENTAR I JAVNE USTANOVE CENTAR KULTURE I MLADIH

U organizaciji Općine Centar i Javne ustanove Centar kulture i mladih, a povodom Svjetskog dana učitelja i nastavnika u Domu mladih na Skenderiji, u četvrtak 03. 10. 2019. godine  održana je manifestacija u čast učitelja i nastavnika iz osnovnih škola sa područja Općine Centar. Načelnik Ajnadžić uručio je prigodne poklone najboljim nastavnicima.Titulu najboljeg nastavnika ispred naše škole ponio je nastavnik razredne nastave  Fahro Čengić.

Čestitamo našem Fahri i želimo još puno uspjeha u daljem radu!


EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA 2019

27. 9. 2019. god. učenici VIII1 i VIII3 u pratnji razrednica Alene Barlov- Siddi i Verice Mušović prisustvovali su manifestaciji Noć istraživača 2019. To je događaj koji se održava širom Evrope i u osam gradova u Bosni i Hercegovini. Cilj je promocija naučnih istraživanja, kao i podizanje svijesti o uticaju istraživanja na svakodnevni život. Kroz slogan “LET S STEAM: Stvarajmo nove prilike” predstavljene su razne aktivnosti u prostorima Zemaljskog muzeja BiH, Ljetne pozornice Vilsonovo i Historijskog muzeja BiH. Učenici su vidjeli da je nauka zabavna kao i sav kreativni proces naučnog dostignuća (SCIENCE, TECHNOLOGY, ENTERPRENEURSHIP, ART, MATHEMATICS). Neke od predstavljenih tema su: Mladi naučnici kreiraju bolji svijet, Šta rade naučnici i inovatori, EU Info kutak, Vatra gori, ne radi se o fori…

A naša poruka je :  MI VOLIMO NAUKU.

[smartslider3 slider=”2”]

NOVE KNJIGE U NAŠOJ BIBLIOTECI

Dragi učenici/učenice, znamo da volite animacije, tako da vas na ovaj način želimo obavijestiti da su u našu biblioteku stigle nove knjige. Posjetite nas i saznajte koji naslovi krase police biblioteke.

POSJETA SVRZINOJ KUĆI

U subotu, 21.9.2019. godine, učenici šestog razreda u pratnji svojih razrednica: Safije Husić, Esme Fazlagić Idrizović i Edine Konak su posjetili Svrzinu  kuću, depadans Muzeja Sarajeva. Naši učenici su se odlično zabavili i družili saznavši više o kulturi stanovanja gradske muslimanske porodice s kraja 18. i kroz 19. stoljeće.Prepuna detalja iz svakodnevnice ondašnjeg stanovništva, Svrzina kuća posjetioca vraća u doba otprije tri stoljeća, oživljujući porodično okruženje i vrlo ispunjen život njenih članova.

“Svrzina kuća je mjesto koje nas vraća u jedno davno prošlo vrijeme gdje se može osjetiti kako se živjelo u kući građenoj po mjeri čovjeka. To je jednostavno mjesto gdje je postignut sklad između čovjeka i kuće, odnosno doma i prirode”

 “Svrzina kuća plijeni pažnju posjetilaca već decenijama. Također, njene dvije avlije i dvije bašče kada ožive u proljeće i napune sva osjetila u ljeto, ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim.”

Mustafa Aslanović, kustos muzejskog depadansa  Svrzina kuća i autor kataloga “Avlije i bašče Svrzine kuće”.

Da preuzmete članak u pdf formatu kliknite ovdje.

Ovdje možete pogledati virtualni prikaz Svrzine kuće: http://bit.do/svrzinazastranicuskole


UPOZORAVANJE NA OPASNOST OD MINA

19.9.2019. godine

U našoj školi održano je predavanje na temu “Upozoravanje na opasnost od mina“ u organizaciji tima EUFOR-a. Učenici su imali priliku upoznati različite vrste mina i šta je potrebno uraditi ako pronađu minu u prirodi. Osim toga, saznali su koliko još postoji minskih polja u našoj zemlji i šta se događa aktiviranjem mine i ubojitog sredstva. Zahvaljujemo se timu EUFOR-a koji su nam pomogli da kod učenika VI i VII razreda razvijemo svijest o opasnosti od mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava.


OBILJEŽAVANJE SEDMICE MIRA I EKOLOŠKE SVIJESTI

U znak jačanja ideala mira među svim narodima i zemljama 21. septembra se širom svijeta obilježava Međunarodni dan mira. Ovaj bitan datum je osnovala Generalna skupština UN 1981. i od tada svake godine na ovaj dan potiče sve pojedince, organizacije i nacije da podijele poruku mira kroz svoje jednostavne akcije. U našoj školi su u protekloj sedmici u sklopu obilježavanja vezanih za Sedmicu mira i ekološke svijesti realizirane razne aktivnosti.

Članovi i članice Recitatorske sekcije pod rukovodstvom nastavnice Suzane Timarac su realizovali radionicu – istraživački rad: biranje najljepših stihova s porukama mira uz slogan  „Bijeli se golub budi“.

Za učenike/ce sedmog razreda u okviru predmeta Građansko obrazovanje nastavnica Alena Barlov – Siddi je organizovala radionicu pod sloganom „Mirom do ljudskih prava“, a učenici/ce mlađeg uzrasta su u okviru sekcije Mali ekolozi koju vodi nastavnica Ifeta Šuvalija čistili i uređivali školsko dvorište.


MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI

INTERAKTIVNE RADIONICE, PANOI,  PAMETNE STEPENICE

Povodom 8.septembra, Međunarodnog dana pismenosti, u petak, 6.septembra 2019. godine, u našoj biblioteci i na časovima Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti, te na časovima odjeljenskih zajednica održane su interaktivne radionice s osvrtom na promociju pismenog društva. Razgovarano je o stvarnim činjenicama gdje su naši učenici/učenice posebno naglasili/le  koje korake treba poduzeti za unaprijeđenje čitalačke pismenosti svih učenika. Također, učenici su naglasili da trebaju učiti o vještinama medijske pismenosti, odnosno da znaju koristiti, kreirati i dijeliti medijske sadržaje i korisne informacije.  Učenici nižih  su posebno bili oduševljeni jednostavnim zadatkom koji je podrazumijevao prepisivanje riječi sa naših novih “pametnih stepenica”.


Preuzeto sa Grad Sarajevo – gradska administracija

Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, poželio je uspješan početak nove školske godine učenicima, a posebno prvačićima, tokom današnje posjete Osnovnoj školi „Nafija Sarajlić“;Sretan i uspješan početak nove školske godine, poželio sam učenicima, a posebno prvačićima, tokom današnje posjete Osnovnoj školi „Nafija Sarajlić“. 

Pred vama je najuzbudljivije razdoblje vašeg života koje nikada nećete zaboraviti. Smjelim koracima krenite u osvajanje novih vještina, u sticanju novih znanja, postavljajte očekivana i manje očekivana pitanja. Čvrsto vjerujem da će svako od vas ponaosob sutra mijenjati budućnost našeg grada i domovine nabolje. 

Uputio sam riječi podrške učiteljima i nastavnicima, naglašavajući njihovu odgovornu i dragocjenu zadaću da svoja znanja s ljubavlju i strpljenjem prenose novim generacijama.


Rasporedi prvih razreda

Raspored I-1


Raspored I-2


Raspored I-3
Obavijest

NASTAVA  U PONEDJELJAK, 02.09.2019. GODINE ĆE SE REALIZIRATI U DVIJE SMJENE:

PRVA SMJENA U 9:00 SATI UČENICI/CE:  V,VI, VII,VIII i  IX RAZREDA;

DRUGA SMJENA U 11:00 SATI UČENICI/CE: II, III i  IV RAZREDA.

PRIJEM PRVAČIĆA U 15:00 SATI U HOLU ŠKOLE.

NASTAVA U UTORAK 03.09.2019. GODINE ĆE SE ODVIJATI PREMA UTVRĐENOM RASPOREDU SMJENA ZA ŠKOLSKU 2019/2020. GODINU

PRVA SMJENA U 8:00 SATI UČENICI/CE: V,VI, VII,VIII i  IX RAZREDA;

DRUGA SMJENA U 14:00 SATI UČENICI/CE:  I, II, III i  IV RAZREDA

MOLIMO UČENIKE/CE OD II DO IX RAZREDA DA PRVI DAN ŠKOLE 02.09.2019. GODINE PONESU PRIBOR (SVESKU I OLOVKU ZA ZABILJEŠKE)

SARAJEVO, 28.08.2019. GODINE                                                                                         DIREKTOR ŠKOLE: Aida Petković, prof.


SPISAK UDŽBENIKA, PRIRUČNIKA, ZBIRKI I RADNIH SVESKI  KOJI ĆE SE KORISTITI U ŠKOLSKOJ 2019/2020. GODINI


Obavještenje

Obavještavaju se đaci osnovnih i srednjih škola kao javnih ustanova Kantona Sarajevo da u toku raspusta, uz postojeću iskaznicu za školsku
2018./2019.godinu mogu kupiti kupone za javni gradski prevoz za juli i avgust 2019.godine i to :
– đaci osnovnih škola od I-IV razreda po cijeni 13,80 KM sa uračunatim PDV
– đaci osnovnih škola od V-IX razreda po cijeni 20,20 KM sa uračunatim PDV
– đaci srednjih škola čija je udaljenost od škole do mjesta stanovanja veća od 2 km za korištenje jedne zone po cijeni 16,00 KM, dvije zone po
cijeni 23,00 KM, tri zone 24,50 KM i četiri zone 29,80 KM sa uračunatim PDV
– đaci srednjih škola čija je udaljenost od škole do mjesta stanovanja do 2 km po cijeni 19,10 KM sa uračunatim PDV. 


Posjeta Ajdinovicima 10.6. 2019. godine.

Aktiv drugog razreda je posjetio sportsko-rekreativni centar Ajdinovici 10.6. 2019. godine. Učiteljice Amna Pašić Krečar, Ifeta Šuvalija i Irnela Karić su organizirale izlet sa 65 učenika.U školi Nafija Sarajlić je po prvi put organizirano takmičenje razreda u učenju i vladanju u školskoj 2018./2019. godini. Proglašen je za najbolji razred od prvog do petog II1, učiteljice Amne Pašić Krečar. Direktorica škole , Aida Petković, je uz prigodan govor uručila diplomu učiteljici i učenicima. Ovaj čin je mnogo značio učenicima, te su motivirani da i narednim godinama , trudom i zalaganjem , postižu najbolji uspjeh u učenju i vladanju.

TERENSKA NASTAVA

U subotu, 11.05. 2019. godine u Visokom realizovana je terenska nastava u okviru koje su učenici predmetne nastave posjetili Turističko-arheološki park “Ravne 2” u pratnji direktorice škole Aide Petković i profesorice Izete Tumbul. Vodiči su ih dočekali na ulasku u tunele. Podijeljeni u dvije grupe učenici su se upoznali
s otkrićem mreže tunela, raskršća, prostorija i jezera; saznali su šta su elektromagnetna polja i ultrazvuk, te kakav je njihov uticaj na ljude; da li voda ima “pamćenje”, zašto je važan kvalitet vode i kako izgleda najstariji keramički blok na svijetu. Nakon izlaska iz tunela naš domaćin je bio gospodin Semir Osmanagić, direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” koji je svojom pričom, energijom i entuzijazmom ovu terensku nastavu učinio posebnom za učenike koji su ga znatiželjno slušali, te će je, sigurni smo, dugo pamtiti kroz sve njene sadržaje.Mr.sc. Izeta Tumbul

Ostalo: https://www.facebook.com/Pyramid.of.the.Sun.Official/ https://www.facebook.com/DrSemirOsmanagich/  


NAJCOOL UŽINA

Učenici V-1 Berin Bešović, Amna Lujinović, Lajla Nikšić, Edin Bećarević i Hamza Alihodzić su se plasirali u finale projekta “U zdravoj školi zdrava djeca” za “Najcool užinu”. 9.5.2019. god. su učenici  sa svojim nastavnicama Alenom Barlov- Siddi i Azrom Kumro išli na snimanje emisije  “Lonci i poklopci”. Gledajmo ih i podržimo njihove ideje u nedjelju, 12.5.2019. god. u 16,30 na TV OBN.


Ekskurzija za učenike IX razredaU periodu od 22.4. do 25.4.2019. godine realizovana je ekskurzija za učenike IX razreda. Učenici su boravili u Bihaću. Posjetili su Jajce, Travničku tvrđavu, upoznali ljepote Plitvičkih jezera i Nacionalnog parka „Una“, posjetili karlovački akvarijum, zoološki vrt u Zagrebu, kao i Ostrožac na Uni. Ekskurzija će se još dugo pamtiti po lijepom ponašanju svih učenika i po dobroj organizaciji. U pratnji učenika su bili nastavnik Fahro Čengić i nastavnice Ajla Kadić i Alena Barlov- Siddi.Halil Kolenda, učenik odjeljenja VIII2 -nada bh fudbala i naš ponos. Član kluba “Akademija” Sarajevo, a od 11. aprila i bh reprezentativac. Želimo mu mnogo sreće u dresu naše reprezentacije.


18.4. 2019.

Učenici drugog razreda su realizovali radionicu „Ekopak za ljepšu i čistu našu planetu“. Tom prilikom su učestvovali u debati vezanoj za ekologiju i igrokazu sa maskotom, simpatičnim  Ekološkom. U prijatnoj atmosferi kroz igru su istakli važnost odlaganja otpada i recikliranja, kao i čuvanja okoliša.

Realizaciji su pomogle učiteljice drugog razreda Amna Pašić Krečar, Ifeta Šuvalija i Irnela Karić sa bibliotekarkom  naše škole Azrom Kumro.

 28.3.2019.

Učenici drugog razreda sa svojim učiteljicama (Amna Pašić Krečar, Ifeta Šuvalija i Irnela Karić) su realizovali sportsku radionicu „Početno plivanje i igre u vodi“ na bazenu Termalna rivijera Ilidža.

 15.4.2019.

Odjeljenje II-3 i učiteljica Irnela Karić relizovali su ogledno ugledni – sat iz predmeta Moja okolina. Kroz grupni rad pomoću aplikacije prezentacije i panoa, učenici su aktivno učestvovali u rješavanju zadataka i pokazali veoma dobro znanje.

19.4.2019.

Povodom Dana planete  Zemlje učenici II-2 odjeljenja i učiteljica Ifeta Šuvalija  realizovali su ogledno – ugledni sat u botaničkom vrtu OŠ „Nafija Sarajlić“. Učenici su zasadili ruže, ukrasne grmove i sitno cvijeće u prijatnoj atmosferi družeći se sa  direktoricom škole Aidom Petković, pedagogicom  Ifetom Bajramović i učiteljicama iz aktiva Amnom Pašić Krečar  i Irnelom Karić.

Dana 27.4.2019. godine u JU OŠ “Porodice ef.Ramić” održano je općinsko/kantonalno takmičenje iz poznavanja saobraćajne kulture koje se sastojalo od teoretskog dijela ( testovi ), i praktičnog dijela (vožnje bicikla). Učenici naše škole nisu se ekipno plasirali dalje, dok je učenik Hamza Alihodžić osvojio prvo mjesto u kategoriji dječaka na Općini Centar.
Čestitamo takmičarima i nastavniku Samiru.Belkiću

12.4.2019. godine u JU OŠ “Safvet-beg Bašagić”  održano je općinsko takmičenje iz nastavnog predmeta Tehnička kultura. Učenici naše škole su ekipno osvojili 6. mjesto. Učenica Larisa Jahić se plasirala na 1. mjesto iz testova za VI razred, a Afan Avdić  je osvojio 3. mjesto iz testova za VII razred. Iz praktičnog rada naši učenici su ekipno osvojili 3. mjesto. Čestitamo takmičarima i nastavnici .Lokmić

NAGRADE ZA NAJUSPJEŠNIJE TAKMIČARE


U utorak, 09. aprila 2019. godine u prostorijama Općine Centar dodijeljene su novčane nagrade najuspješnijim takmičarima na općinskom takmičenju održanom ove školske godine. Načelnik Općine Centar gospodin Nedžad Ajnadžić čestitao je učenicima i nastavnicima, te uručio nagrade najuspješnijim učenicima. Druženje je proteklo u vedrom i svečanom raspoloženju što potvrđuje i osmijeh naše učenice sedmog razreda Aiše Huremović koja je osvojila 3. mjesto na općinskom takmičenju iz Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti.
Još jednom upućujemo čestitke ovoj vrijednoj djevojčici i želimo još mnogo uspjeha u daljem školovanju.

 Posjeta Muzeju ratnog djetinjstva

U ponedjeljak, 04.03.2019. godine, učenici IX-3 odjeljenja u pratnji profesorice geografije posjetili su Muzej ratnog djetinjstva. Ovo je prva posjeta učenika naše škole Muzeju, a naš domaćin je bila  bivša učenica škole, Merima Ražanica

ŠKOLSKO TAKMIČENJE


U petak, 22.2. 2019.  u kabinetu br. 48 održano je školsko takmičenje VII razreda iz BJIK, HJIK, SJIK na kojem je učestvovalo šest učenika: Dina Ćuprija VII3, Lejla Džananović VII3, Nejra Hasanović VII1,Aiša Huremović VII2, Amina Klisura VII1i Hamza Veljan VII1. Rezultati takmičenja bit će naknadno proglašeni.


Općinsko takmičenje iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost

U petak, 15.3.2019. godine u prostorijama OŠ “Isak Samokovlija” održano je općinsko takmičenje iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost.Učenica VII razreda Aiša Huremović osvojila je 56 bodova i plasirala se na 3. mjesto, dok su 2.  i 1. mjesto zauzeli učenici sa ostvarenih 56,5 I 57 bodova. Čestitamo našoj Aiši i nastavnici Suzani Timarac! Sretno na kantonalnom takmičenju, 29.3.2019. godine!


U srijedu, 27.3.2019. god, održane su prezentacije razrednih portfolija “Projekt građanin”- Civitas u VII razredu. 

Učenici su uspješno realizovali svoje zadatke. Časovima prezentacije su prisustvovale: Aida Petković, direktorica škole, Ifeta Bajramović, pedagogica, nastavnice Verica Mušović, Ajla Kadić, Enida Prutina, Sanela Balić, Esmina Isaković i studentice na pedagoškoj praksi u našoj školi. Nastavnica građanskog obrazovanja Alena Barlov- Siddi je bila zadužena za ove aktivnosti.

Međunarodna utrka za život “Vivicita”

U nedjelju, 31.3.2019. godine,  održana je Međunarodna utrka za život, poznata kao “Vivicita”. JU OŠ “Nafija Sarajlić” je učestvovala sa velikim brojem učenika, a Halil Kolenda, učenik osmog razreda, završio je među najbolja četiri takmičara u kategoriji osnovnoškolaca.


OBAVJEŠTENJE

Redovna nastava nakon proljetnog raspusta za  školsku  2018/2019.godine  počinje u PONEDJELJAK, 08.04.2019.godine .

Prva smjena (8:00 sati), dolaze učenici II,IV,V, VI i VIII razreda.

Druga smjena (14:00 sati), dolaze učenici I,III,VII i IX razreda.

DRAGI UČENICI, ŽELIMO VAM UGODAN PROLJETNI RASPUST !

U Sarajevu, 29.03.2019.godine                  Direktor škole: Aida Petković, prof.


Škola 21. stoljeća

U organizaciji British Councila, a u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, održana je obuka pod nazivom Škola za 21. stoljeće. Trodnevnom obukom, kojom su obuhvaćeni direktori i nastavnici osnovnih škola, razvijane su  vještine kritičkog razmišljanja, mišljenja i rješavanja problema. Osim toga, date su i upute za upotrebu Micro:bit uređaja i osnivanja školskih koding klubova. Obuka za nastavnike održana je u prostorijama naše škole od 22. do 25. aprila 2019. godine, a učestvovali su: Sanela Muratović, Nadia Lokmić, Ajla Kadić, Enida Prutina, Samir Belkić i Mihrudin Salamović.


POSJETA UČENIKA IX RAZREDA GIMNAZIJI DOBRINJA

Učenici IX razreda su u srijedu, 06.3.2019.  u pratnji nastavnica Suzane Timarac i Enide Prutine  posjetili Gimnaziju “Dobrinja “. Ljubazni domaćini su upriličili prijatno druženje uz čaj i domaće kolače. U pratnji direktora i  profesora učenici su obišli sve prostorije škole i družili se s gimnazijalcima.


U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u našoj školi se tradicionalno održava kviz znanja iz historije i geografije za učenike VIII razreda. U ovoj školskoj godini pobjedničku ekipu čine učenici VIII1 odjeljenja:  Muhamed Efendić, Sarah Bećarević i Ajsela Jahić.

Čestitamo pobjednicima!


Posjeta  Edina Brankovića našoj školi – državni  reprezentativac u olimpijskoj disciplini short track speed skating (brzo klizanje na kratke staze)

15.02.2018. godine našu školu je posjetio bivši učenik, Edin Branković – državni  reprezentativac u olimpijskoj disciplini short track speed skating (brzo klizanje na kratke staze). Učenicima VIII razreda je održao predavanje o svom životnom putu.
Edin je 2001.godine počeo sa klizanjem ako bi se u to vrijeme moglo nazvati Short Trackom s obzirom na uslove u kojima je trenirao. Sada, nakon četrnaest godina napornog rada i velikog odricanja može se reći da je uspješan sportista, mladi ambasador koji pomaže da olimpijski duh ostane u Sarajevu i sa narednim generacijama. 
Athlecism
• Zlatna Medalja Balkansko Prvenstvo 2014. (Celje)
• Bronzana medalja na 1500m Balkansko prvenstvo 2013. (Izmit)
• Državni prvak 2014. i rekorder na 500, 1000, 1500 m
• Top 15 na EP i Svjetskim Kupovima
• Europsko prvenstvo: polufinalist 2010(Dresden), 2011 (Herenveen), Dordrecht (2015)
• World Cup: Finalist (Dresden), polufinalist 2010, 2011, 2012, 2014.
• Top 10 na SP za juniore 2010. (1500m)
• 2004-2009. zlatni klizač regiona “Alpe Adria Trophy” kroz juniorske kategorijie
• Dobitnik stipendija Međunarodne klizačke federacije 
   kao junior sa progresivnim rezultatskim napretkom
Scientia
• Post Graduate Academy BEGOC 2015, Baku
• Bch Degree Fakultet Sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu
• M.S. Degree Fakultet Sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu
• Ambasdor Olimpijskih igara za mlade 2012 i 2014
• Učenik Generacije u osnovnoj i srednjoj školi
• Učesnik konferencije MOK-a (Međunarodnog olimpijskog komiteta), Los Angeles 2012.
• Dobitnik priznanja `BH Telecom Poslovni partener 2011.
Historijski rezultati za Bosnu i Hercegovinu
Nakon, Taipei-a(WJCH 2010.,top 10), Dresdena (EP 2010.,top15), uslijedio je novi kontinuitet uspješnih nastupa na: EP 2011., 2015 (polufinale 1500m, 15.mjesto), svjetskim kupovima: (polufinala 2011, 2012, 2014, Finale B i 13. mjesto (2011.). Na Balkan Championship 2014. osvojio je Zlato. Bosna i Hercegovina je prvi put nastupila u štafeti na međunarodnom takmičenju na Balkanskom prvenstvu 2014 I osvojila zlatnu medalju. Na navedenim ovim takmičenjima Edin je bio bez timskog osoblja..
http://www.edinbrankovic.info/#naslovna

Igre i vježbe u vodi

U nedjelju, 28.4.2019. godine učenici VI razreda prisustvovali su radionici ” Igre i vježbe u vodi” na Termalnoj rivijeri Ilidža. U pratnji učenika bile su njihove razrednice Amina Mirojević Kamenica i Nadia Lokmić. 

Posjeta Termama

U subotu, 17.5. 2019. godine su ucenici petog razreda u pratnji razrednica Esme Fazlagic- Idrizovic i Edine Konak posjetili Termalnu rivijeru Ilidza. Plivajuci i igrajuci se proveli su nezaboravan dan.


Posjeta “Tunelu spasa”

U ponedjeljak, 13.5. 2019. godine učenici devetog razreda su posjetili “Tunel spasa” u pratnji razrednica Safije Husić, SuzaneTimarac i Ajle Kadić. Finansijsku podršku za ovu posjetu je obezbijedila Općina Centar.


PRVO mjesto na državnom takmičenju „Olimpijada njemačkog jezika 2019.”

Na državnom takmičenju iz njemačkog jezika u organizaciji Goethe-Instituta BiH održanom u petak, 10. maja, predstavnica naše škole Azra Farah Behrić, učenica IX-3 odjeljenja, postigla je vrhunske rezultate osvojivši PRVO mjesto s maksimalnim brojem bodova.Čestitamo našoj Azri Farah i njenoj vrijednoj nastavnici Esmi Fazlagić-Idrizović na ovom izuzetnom uspjehu! 


TERENSKA NASTAVA UČENIKA OSMOG RAZREDA

Grupa učenika osmog razreda u pratnji Izete Tumbul, profesorice geografije i Društva/Kultura/Religije,
posjetili su Mali muzej BiH i tom prilikom razgovarali sa osnivačem muzeja, gospodinom Džemalom
Šurkovićem. Unutrašnjost Malog muzeja BiH krase ogromni hrast koji “raste” iz kamena na kojem je uklesan ljiljan, simbol srednjovjekovne kraljevske Bosne i na njemu je predstavljena dinastija srednjovjekovnih  bosanskih vladara Kotromanića. Tu je replika štita i mača Kotromanića, stećka iz Radimlje, Povelja Kulina bana, sebilj, Latinska ćuprija, tradicionalna bosanska soba. Učenici su prošetali Alejom ambasadora, uzvodno uz tok Miljacke, a u povratku i Baščaršijom.
Mr.sc. Izeta Tumbul


ODBOJKAŠKO TAKMIČENJE ZA DJEVOJČICEU ponedjeljak, 29. aprila, u okviru odbojkaškog takmičenja za djevojčice Opštine Centar,  OŠ “Nafija Sarajlić” je uzela učešće u grupi C. Naše odbojkašice su prvu utakmicu igrale  sa ekipom OŠ “Vladislav Skarić” i pobijedile rezultatom  2:0. Druga utakmica je odigrana sa ekipom OŠ “Alija Nametak” koja je pobijedila rezultatom 2:0. Čestitamo našim odbojkašicama i želimo  mnogo sreće i uspjeha na budućim utakmicama.


Dan planete Zemlje

22.4.2019.

U povodu Dana planete Zemlje,  11 učenika/ca naše škole iz VII-1 odjeljenja na poziv Evropske unije, posjetili su  INFO prostorije. Tom prilikom učenici/ce su gledali film „Neukroćena Rumunija“. Film je prikazan u saradnji sa Ambasadom Rumunije, a upoznaje nas  s   raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta i netaknutom prirode na prostorima Rumunije.U pratnji učenika/ca bile  su učiteljica Esmina Isaković i bibliotekarka škole Azra Kumro.


12.4.2019. godine u JU OŠ “Safvet-beg Bašagić”  održano je općinsko takmičenje iz nastavnog predmeta Tehnička kultura. Učenici naše škole su ekipno osvojili 6. mjesto. Učenica Larisa Jahić se plasirala na 1. mjesto iz testova za VI razred, a Afan Avdić  je osvojio 3. mjesto iz testova za VII razred. Iz praktičnog rada naši učenici su ekipno osvojili 3. mjesto. Čestitamo takmičarima i nastavnici .Lokmić

Učenici OŠ „Nafija Sarajlić“ dobili svoj „botanički kutak“

Našoj školi je  21.3.2019. godine dodijeljen prostor za botanički vrt od strane Općine Centar. Učenici od trećeg do devetog razreda naše škole su prvo očistili teren i prekopali dio zemljišta za mali vrt uz pomoć uposlenika Kantonalnog javnog preduzeća „Park“ koji su partneri Općini Centar u ovom projektu, a zatim zasadili razno cvijeće i drveće na zelenoj površini. Prostor se nalazi  na kraju biciklističke staze u Alipašinoj ulici kod Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu.Za TV SA  govorila je direktorica naše škole  Aida Petković.

Prilog na stranici TVSA


O G L A S ZA UPIS UČENIKA (ŠKOLSKIH OBAVEZNIKA) U PRVI RAZRED ZA ŠKOLSKU 2019/2020.GODINU

Školski obveznici za upis u redovnu školu su sva djeca koja do 1. marta 2019.godine navrše pet i po godina života. (Upis djece u prvi (I) razred obavlja se u mjesecu aprilu 2019. godine, a samo u izuzetno opravdanim slučajevima u mjesecu augustu, svakim radnim danom od 10,00 do 14,00 sati u sekretarijatu škole. Više klikom na link


Škola 21. stoljeća

U organizaciji British Councila, a u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, održana je obuka pod nazivom Škola za 21. stoljeće. Trodnevnom obukom, kojom su obuhvaćeni direktori i nastavnici osnovnih škola, razvijane su  vještine kritičkog razmišljanja, mišljenja i rješavanja problema. Osim toga, date su i upute za upotrebu Micro:bit uređaja i osnivanja školskih koding klubova. Obuka za nastavnike održana je u prostorijama naše škole od 22. do 25. aprila 2019. godine, a učestvovali su: Sanela Muratović, Nadia Lokmić, Ajla Kadić, Enida Prutina, Samir Belkić i Mihrudin Salamović.