PETI MEĐUNARODNI KONGRES „DJECA-STUBOVI SVIJETA“

VEČE POEZIJE I MUZIKE U NAŠOJ ŠKOLI

Nakon poziva predsjednice Udruženja „Djeca – Stubovi svijeta“,  gđe Fatime Hukić , u našoj školi je 19.11.2019. godine priređeno veče poezije i muzike.

Centralna tema Kogresa bila  je „Etika u filozofiji življenja – borba za čovjeka u ljudskom biću“.

Voditelji programa, članovi dramske sekcije  Asija Kadić i Berin Bešović su ukratko upoznali sve prisutne o načinu na koji su domaćini  (učenici i njihovi nastavnici, te uprava škole)  i pored svih školskih obaveza  kao i nedavnog programa gdje je naša škola bila domaćin takmičenja “Upozoravanje na opasnost od mina“ , prihvatila da u kratkom vremenskom roku osmisli koncept ovog važnog druženja pokazavši time da je svjesna važnosti ovog Kongresa.  Asija Kadrić, učenica IX razreda  je naglasila: “Večeras želimo dati naš skromni doprinos borbi za čovjeka u ljudskom biću. Također, ovih dana obilježavamo  Dan državnosti Bosne i Hercegovine i ovo je jedna u nizu aktivnosti kojom pokazujemo da je mladost naše domovine svjesna na koji način je znanje najbolji dar našoj domovini.“

Direktorica škole, profesorica Aida Petković  uputila je riječi dobrodošlice  našim gostima,  učesnicima Kongresa, potom se zahvalila predsjednici  Udruženja“ Djeca-Stubovi svijeta“, gđi Fatimi Hukić na pozivu,  te se posebno zahvalila našem specijalnom gostu, pjesniku Ivici Vanji Roriću koji je svojim prisustvom  ovo druženje učinio nadasve  inspirativnim i edukativnim što se moglo primjetiti  u komunikaciji između njega i prisutnih. U dvosatnom druženju, gosti su imali priliku pogledati dokumentarni školski  videozapis sa izložbe u Muzeju književnosti “Ustaj ženo” posvećen Nafiji Sarajlić , potom su članovi recitatorske sekcije Amina Klisura, Nejra Hasanović, Emir Čekić i Hamza Đedović  izveli recital “Oda pjesništvu“.  Moderatori ovog dijela programa bili su  članovi dramske sekcije Alma Makaš i Muhamed Efendić koji su svojim dogodovštinama nasmijavali  sve prisutne. Ivica Vanja Rorić je u kutku poezije priznao da i on ima tremu što  je njegovim sugovornicima,  učenicima/učenicama  IX razreda dalo motivaciju da postavljaju zanimljiva pitanja.  Tarik Konak , Ajdin Šabić,  Lamija Muharemović,  Iman Salanović, Dženeta Ligata , Emina Bajrić, Adna Osmanković  i Amina Mulić  naglasili su  da je to bio zanimljiv dijalog koji je mogao trajati satima. Pjesnik je nakon razgovora s učenicima čitao svoje pjesme i u jednom trenutku su se na sceni pridružile članice recitatorske sekcije Amina i Nejra što je bio veoma emotivan trenutak jer su njih dvije nadahnuto pročitale stihove koje prvi put čitaju. U toj, kako je Muhamed naglasio skoro „kućnoj atmosferi“ , uslijedio je muzički dio programa.

Andrea Božinović, učenica VIII razreda koja pohađa i V razred  OMŠ „Mladen Pozajić“, odsvirala je kompoziciju „Valse Melancolique“. Nakon toga su nastupili članovi /članice školskog hora i time je završeno druženje.

Koliko je ovo veče poezije i muzike zaista ostavilo utiska na naše goste, govori tekst zahvalnosti koji su napisali Milica Jovanović,  Miloš Jaćimović i  Daria Krnić, učesnici 5. Međunarodnog kongresa iz Beograda.  Tekst je poslala profesorica Gordana Medić Simić uz riječi zahvalnosti:

Srdačan pozdrav divnoj ekipi dece i  kolega koji šire svetlost i znanje… kako bismo se popeli do duhovnih visina gde postoji samo “čovek u ljudskom biću ”.

                                                     TEKST ZAHVALNOSTI

 „Veče poezije i muzike“ u osnovnoj školi“Nafija Sarajlić“ odisalo je pozitivnom energijom i talentom. Kao što je i Nafija Sarajlić hrabra žena, dostojna svog imena, tako su i svi učenici koji pohađaju ovu osnovnu školu hrabri što su, u potpunosti i u celosti, mogli da izađu pred nas i prikažu svoju sposobnost da se pokažu pred publikom, kao i svoju harizmu. Dočekao nas je i pisac Ivica Vanja Rorić koji je, kroz pesme, sve oko sebe očarao  svojim rečima i naučio nas je različitim poukama i naravoučenijima iz praktičnog života. Svi smo sa sobom poneli divna sećanja na Bosnu i Hercegovinu , kao i veče poezije i muzike. Zahvalni smo predstavnicima škole i učenicima „Nafije Sarajlić“ što su u čast 5. Međunarodnog kongresa „Deca-stubovi sveta“ održali priredbu za sve učesnike. Počastvovani smo na velikom gostoprimstvu!

Milica Jovanović                                                                  

Miloš Jaćimović 

Daria Krnić 

                                                                       Gimnazija „Patrijarh Pavle“, Beograd

Fotografije : Ena Hadžić , Sabina Melunović, Sarah Bečarević , učenici IX 2

Organizacija programa : direktorica škole Aida Petković, nastavnice Suada Čamo, Suzana Timarac,  Edina Konak i Katarina Puketa.

Informatička podrška: Samir Belkić  

Tehnička podrška i organizacija zakuske: Ramiz Subašić, Mahira Vranešić, Verica Mušović

U ime kolektiva JU OŠ “Nafija Sarajlić“ zahvaljujemo svim gostima  5.Međunarodnog kongresa, kao i našim učenicima i nastavnicima. Posebno se zahvaljujemo  Mreži za izgradnju mira koja je u rubrici  “Škole za izgradnju mira i ljudskih prava” objavila tekst  o ovom događaju.
http://bit.ly/mrezazaizgradnjumira

                                              Komisija za javnu i kulturnu djelatnost

                                                                        JU OŠ „Nafija Sarajlić“, Sarajevo 


DAN DRŽAVNOSTI

U ponedjeljak, 25. novembra 2019. godine ćemo obilježiti 76 godina od kada su postavljeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine.
U Mrkonjić-Gradu je 25. novembra 1943. godine održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine – ZAVNOBIH-a, čime je ZAVNOBIH postao najviši organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti.
Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, od kojih 173 sa pravom glasa. Bosna i Hercegovina je prihvatajući osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća prihvatila da bude
ravnopravna jedinica s ostalim federalnim jedinicama. Preovladalo je mišljenje da, iako nije nacionalno homogena, Bosna i Hercegovina kroz stoljeća postoji kao ekonomsko-historijska cjelina, da su njeni narodi aktivno učestvovali u narodnooslobodilačkoj borbi, da je tokom rata podnijela ogromne ljudske žrtve, te da ne postoji razlog zašto ne bi trebala biti ravnopravna sa ostalim federalnim jedinicama. Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao najviši organ vlasti. Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće Bosnu i
Hercegovinu i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugolavije – AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.
ZAVNOBiH je postao jedino političko predstavništvo naroda Bosne i Hercegovine, a na ZAVNOBiH je preneseno ovlaštenje da vrši funkciju narodne vlasti kao njen najviši organ u Bosni i Hercegovini. I ove godine ponosno obilježavamo Dan državnosti, sjećajući se teških perioda kroz koji su građani Bosne i Hercegovine prošli od 1943. godine do danas, sa posebnim osvrtom na period agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-godine.
Hrabrost građana Bosne i Hercegovine i odlučnost da se brani domovina su bili ključni razlozi za opstanak Bosne i Hercegovine, te zahvaljujući toj činjenici proslavljamo 76 godina života u slobodi.
dluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju osnovu demokratskih načela na kojima se temelji razvoj našeg društva i domovine u cjelini. Svim učenicima i zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo Dan državnosti sa željom da svoju domovinu brane radom, znanjem i časnim postupanjem.
S poštovanjem,

M I N I S T R I C A
Mr. Zineta Bogunić, s.r


MI SMO ŠAMPIONI!

Srijeda, 20.11.2019.

Danas je na otvorenom terenu FIS-a odigravanjem finalnih utakmica i proglašenjem pobjednika te uručenjem medalja okončan malonogometni turnir osnovaca sa Centra.

U ime Općine Centar, kao pokrovitelja turnira, i Javne ustanove „Centra za sport i rekreaciju“, kao organizatora takmičenja, medalje ekipama i trenerima su uručile Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti i Sabina Špago, direktorica JU „Centar za sport i rekreaciju“.

U odigranim utakmicama mlađih ekipa u koje spadaju učenici od petog do sedmog razreda, odigrane su utakmice i postignuti sljedeći rezultati: OŠ „Nafija Sarajlić“-„OŠ „Katolički školski centar“ 3:4; OŠ „Musa Ćazim Ćatić“- OŠ„Isak Samokovlija“ 1:0. U kategoriji starijih ekipa, učenici osmih i devetih razreda, rezultati su sljedeći: OŠ „Nafija Sarajlić“- OŠ „Hasan Kikić“ 5:0, OŠ „Safvet-beg Bašagić“-OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ 0:1. U utakmicama za treće mjesto učenici su postigli sljedeće rezultate: OŠ „Nafija Sarajlić“- OŠ „Isak Samokovlija“ 3:0 (mlađi); OŠ „Hasan Kikić“ – OŠ „Safvet-beg Bašagić“ 0:1 (stariji).

Nakon utakmica prvog kruga i za treće mjesto učenici su odigrali finalne utakmice nakon čega je poznat konačni poredak ekipa. Učenici Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ su pobijedili ekipu OŠ „Katoličkog školskog centra“ rezultatom 2:1 (mlađi), dok je u kategoriji starijih ekipa OŠ „Nafija Sarajlić“ pobijedila ekipu OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ rezultatom 1:0.

U kategoriji mlađih prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, drugo mjesto pripalo je ekipi OŠ „Katoličkog školskog centra“ dok je treća OŠ „Nafija Sarajlić“.

MEĐU EKIPAMA STARIJIH UČENIKA NAJBOLJI SU BILI NOGOMETAŠI IZ OŠ „NAFIJA SARAJLIĆ“, drugi su OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ a treće mjesto je pripalo ekipi iz OŠ „Safvet-beg Bašagić“. Tokom održavanja ovog turnira, koji je počeo 22. oktobra 2019. godine, odigrane su utakmice pet kola grupne faze ovog takmičenja iz dvije starosne kategorije, mlađi i stariji, što je kao novina uvedena od ove godine.Učenici mlađe kategorije koji su osvojili 3. mjesto /Bronzanu medalju su: Hasan Muharemović – kapiten VII-1, Arman Hasković VII-1, Berin Husejnović VII-2, Amar Merseli VII-2, Aldin Šabić VII-1, Berin Bešović VI-1, Omar Avdić VI-2, Benjamin Pandžić V-2, Hamza Muharemović VII-2, Feđa Knežević VI-1.

Učenici starije kategorije koji su osvojili I mjesto/Zlatnu medalju

Bakir Nurković –kapiten IX-3, Halil Kolenda IX-2, Nasib Velić IX-1, Danin Kadrić IX-3,                  Mirza Šahinpašić IX-3, Refik Merseli VII-2, Emir Čekić VIII-3, Eldin Sulejmanović IX-2 .

            ČESTITAMO NAŠIM ŠAMPIONIMA I NJIHOVOM TRENERU UČITELJU FAHRI ČENGIĆU!


ŠKOLA PLIVANJA ZA UČENIKE IV-ih razreda

Za učenike IV razreda naše škole je i ove školske godine realizovana „Škola plivanja“. Cilj ovog projekta je edukacija djece osnovnim plivačkim vještinama i usavršavanje pravilnog izvođenja plivačkih tehnika. Za ovu vrstu edukacije obezbijeđena su novčana sredstva za prijevoz učenika na relaciji škola –bazen – škola. Zbog velikog broja učenika, realizacija projekta se ove školske godine odvija u dva termina. Za učenike IV-2  i IV-3  razreda “Škola plivanja” je realizovana u periodu od 28.10. do 08.11.2019. godine na Olimpijskom bazenu Otoka. Drugi termin za učenike IV-1 razreda je planiran u periodu od 11.11. do 22.11.2019. godine.

Učenici su s velikim nestrpljenjem čekali početak ovog projekta. Rado su u pratnji svojih učiteljica Esmine Isaković, Sanele Balić i Amre Hadžić, odlazili na časove plivanja i istinski uživali. Imali su osiguran prijevoz, stalni nadzor, prelijepo okruženje i mnogo volje za usvajanje novih znanja i vještina.Za uspješnu realizaciju “Škole plivanja“ bilo je neophodno da svaki učenik posjeduje i opremu za plivanje. Na samom početku obuke, instruktori su obavili testiranje učenika, kako bi utvrdili početno stanje, te provjerili dječije plivačke sposobnosti. Na osnovu toga, učenike su rasporedili u grupe. Nakon završene obuke je obavljeno i finalno testiranje kako bi se uvidjeli postignuti rezultati, za svakog učenika posebno. Učenici su imali priliku kroz igru i zabavu u vodi, te uz pomoć profesionalnih trenera plivanja, savladati strah, te usvojiti osnovne tehnike i vještine plivanja.  Pokazali su veliko zanimanje i interes za ovakav oblik rada. Učenici koji su imali strah od vode, oslobodili su se i postali sigurniji u sebe i svoje sposobnosti. Oni koji su bili hrabriji, naučili su kontrolisati svoje pokrete i postali su svjesniji eventualnih opasnosti.

“Škola plivanja” je uspješno realizovana što svjedoče vesela, razdragana i sretna dječija lica. Disciplina i ponašanje učenika bili su za svaku pohvalu. Svi učenici su u skladu sa svojim mogućnostima savladali osnovne tehnike i vještine plivanja.

Sve pohvale za projekat “Škola plivanja“!


OPĆINSKO TAKMIČENJE

 „UPOZORAVANJE NA OPASNOST OD MINA“

 8. novembra 2019. godine  održano je XXIII Općinsko takmičenje iz programa „Upozoravanje na opasnost od mina“ za učenike osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo u našoj školi.Moderatorica ovog takmičenja je bila volonterka, gđica  Emina Fehratović.

Prisutne su pozdravili dr.Bakir Nakaš, Predsjednik Predsjedništva CK Centar, gđa Aida Petković, direktorica OŠ „Nafija Sarajlić“, gospodin Sulejman Sabljica, predstavnik CZ Općine Centar Sarajevo. Pored njih, u realizaciji ovog takmičenja pomogle su volonterke CK Centar Emina Fehratović, Umihana Jerlagić i Ella Alihodžić

Pano dobrodošlice osmislile su učiteljica Esmina Isaković i  bibliotekarka Azra Kumro.Također, posebnu ulogu u koordinaciji za ovo takmičenje osim Uprave škole, direktorice Aide Petković, bibliotekarke Azre Kumro, imala je nastavnica Verica Mušović.

Riječi dobrodošlice direktorice naše škole dale su podstrek takmičarima i njihovim nastavnicima. U svom obraćanju direktorica Aida Petković  naglasila je koliko je važno Upozoravanje na opasnost od mina, jer se naša zemlja i dalje součava s problemom zaostalih mina i NUS-a koji utiču na sigurnost stanovnika Bosne i Hercegovine.Ono što je ovo takmičenje učinilo potpunim jesu aktivnosti Javne i kulturne djelatnosti naše  škole. Priredba koju su osmislile nastavnice  Suada Čamo, Suzana Timarac i Katarina Puketa obradovala je sve prisutne. Članovi/članice dramske sekcije, potom recitatorske sekcije i školski hor i orkestar su svojom  odgovornošću i kreativnošću uveliko doprinijeli da ovaj dan bude upamćen. Fiskulturna sala  u kojoj se održalo takmičenje je na trenutke bila prava pozornica, a potom i multimedijalna  sala. Na takmičenju je učestvovalo devet  osnovnih škola, a svaka ekipa je u svom sastavu imala  tri učenika sedmih razreda.

Takmičenje se sastojalo od tri zadataka i to:

• Zadatak 1 – Usmeni odgovori

• Zadatak 2 – Slagalica

• Zadatak 3 – Pantomima

Nakon osvojenih bodova iz sva tri zadatka , ekipama koje su imale isti broj bodova postavljen je dodatni zadatak – Slogan. Učenici/ce naše škole osvojili su 2.mjesto. U sastavu ekipe bili su:Salihić Velida, Cvrk Muhamed, Šehović Medina. Čestitamo našim učenicima i njihovoj nastavnici Azri Kumro.

Nakon završetka  XXIII Općinskog takmičenja iz programa „Upozoravanje na opasnost od mina“, predstavnici Crvenog križa Općine Centar  bili su više nego oduševljeni dočekom Uprave i  uposlenika  naše škole, te su naglasili da se  naša škola pokazala kao izvrstan domaćin ovoj važnoj manifestaciji.


Utorak, 12.11.2019.
Odigrane utakmice petog kola malonogometnog turnira osnovaca iz Centra

Na prostoru otvorenog terena sarajevskog FIS-a odigrane su utakmice petog kola malonogometnog turnira osnovaca iz Centra.

U ovom kolu u okviru grupa A i B odigrano je deset utakmica između ekipa osnovnih škola, a ekipa iz Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ je bila slobodna. Odigravanjem ovih utakmica kompletirana je grupna faza takmičenja.

U grupi A postignuti su sljedeći rezultati: OŠ „Vladislav Skarić“ – OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ 0:2 (mlađi); OŠ „Vladislav Skarić“ – OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ 1:1 (stariji); OŠ „Nafija Sarajlić“ – OŠ „Isak Samokovlija“ 3:0 (mlađi); OŠ „Nafija Sarajlić“ – OŠ „Isak Samokovlija“ 3:1 (stariji); OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ – OŠ „Alija Nametak“ 0:6 (mlađi) i OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ – OŠ „Alija Nametak“ 1:1 (stariji).

U petom kolu grupe B su nakon odigranih utakmica postignuti sljedeći rezultati: OŠ „Safvet-beg Bašagić“ – OŠ „Katolički školski centar“ 0:1 (mlađi); OŠ „Safvet-beg Bašagić“ – OŠ „Katolički školski centar“ 3:1 (stariji); OŠ „Hasan Kaimija“ – OŠ „Hasan Kikić“ 1:2 (mlađi) i OŠ „Hasan Kaimija“ – OŠ „Hasan Kikić“ 3:0 (stariji).

Učesnici polufinala iz obje grupe kao i termini odigravanja polufinalnih utakmica će biti naknadno objavljeni. Realizator ovog projekta je Centar za sport i rekreaciju, pod pokroviteljstvom Općine Centar. Čestitamo učenicima i nastavniku Fahru Čengiću!


U subotu, 09.11.2091. godine realizovana je cjelodnevna terenska nastava za učenike VII i IX razreda koji pohađaju časove dodatne nastave iz geografije i predmeta DRUŠTVO/KULTURA/RELIGIJA. U pratnji i organizaciji mr.sc. Izete Tumbul i mr.sc. Merime Jašarević učenici su posjetili Arheološko područje Mile, Arnautovići, općina Visoko, jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u BiH na kojem su se ustoličavali  bosanski kraljevi. Nakon toga uslijedila je ugovorena posjeta Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, a domaćin je bio fra Ivan Nujić koji  je prisutne na vrlo interesantan način upoznao sa bogatim sadržajima i pravim blagom  koji se nalaze unutar zgrade gimnazije. Uslijedila je posjeta Arheološkom parku “Ravne 2” gdje su učenici u pratnji vodiča obišli tunele i čuli zanimljive priče o otkrićima unutar tunela.  Uslijedila je vožnja prema Kraljevoj Sutjesci gdje su učenici posjetili Džamiju sultana Mehmeda II El Fatiha Osvajača, jednu od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, zatim franjevački samostan u čijoj se neposrednoj blizini nalazi bista posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić.

[smartslider3 slider=”12”]

U dobrom raspoloženju, prepuni utisaka vratili su se u Sarajevo u ranim večernjim sastima bogatiji za nova saznanja i iskustva koja su stekli tokom cjelodnevnog druženja.

“MUZEJ U POKRETU“


U srijedu, 30 oktobra 2019. godine, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine dvadeset učenika/ca osmog razreda je u pratnji bibliotekarke škole Azre Kumro prisustvovalo završnoj manifestaciji projekta „Muzej u pokretu“. Učenici su sa velikim zadovoljstvom aktivno  učestvovali u radionicama pod nazivom „Tradicionalne dječije igračke i igre“ i „Batonov ustanak“. Bilo je to interesantno, neobično i kreativno druženje…


JESENJI EDUKATIVNI IZLET UČENIKA ŠESTOG RAZREDA

Upravo danas, 28.10.2019. godine je bio savršen jesenji dan za uživanje u ljepotama olimpijske planine Trebević te  vožnji Sarajevskom žičarom…

Učenici/ce šestog razreda naše škole u pratnji razrednica  Safije Husić, Esme Fazlagić Idrizović i Edine Konak te vodiča Insider agencije su autobusima krenuli ispred škole, a do Trebevića se vozili i Sarajevskom žičarom. Svježeg zraka, sunca i dobrog raspoloženja bilo je u izobilju, a vodiči su nas i dodatno educirali o 14. zimskim olimpijskim igrama, sportovima i disciplinama, takmičenjima te davne 1984. godine. Poželjeli smo da i bob staza bude obnovljena  u dogledno vrijeme pa da uživamo i u tako uzbudljivom sankanju koje smo gledali samo putem TV-a. Eh, poželjeli smo da je ovaj divni oktobarski dan trajao duže!


ČAS TJELESNOG I ZDRAVSTVENOG ODGOJA U PRIRODI

U petak, 25.10. 2019. godine učenici  I1 i I3 su u pratnji svojih učiteljica realizovali čas  tjelesnog i zdravstvenog odgoja na Betaniji. Uživali su u sunčanom danu okruženi ljepotom prirode.

Odlazeći i vraćajući se s navedene lokacije ponovili su svoje znanje o saobraćaju i pravilnom kretanju pješaka. Planirali su povratak nakon velikog odmora pa su ponijeli užine, vlažne maramice i kese za otpatke. Izrazili su želju da se ovakvi časovi u prirodi češće realizuju


NACIONALNI DAN SVJESNOSTI O BIBLIOTEKAMA

Učenici i nastavnici naše škole su  25. oktobra 2019. godine obilježili Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama pod motom

Ne sudi knjizi po koricama“.

Sa učenicima IV1 odjeljenja razgovaralo se o poznatom književnom djelu Pinokio. Iznosili su svoje stavove o likovima, njihovim osobinama i postupcima, uočavali osobine stvarnih likova iz svoje okoline i upoređivali sa postupcima likova iz književnog djela. Učenici su na časovima Likovne sekcije crtali i bojili likove iz romana i oblikovali lutka od plastelina. Na kraju su pogledali film – ekranizaciju istoimenog romana. Na velikom plakatu koji su radili istakli su važne pouke romana. Na taj način poslana je  poruka da bez biblioteka nema kvalitetnog obrazovanja.Poruka i zaključak učenika je „Knjiga je moj veliki prijatelj“!

PROGRAM
25. oktobar 2019, 10:55, učionica br. 50
JU OŠ “Nafija Sarajlić” Sarajevo, Biblioteka
Lektira – Pinokio  
(Razgovor o književnom djelu: likovi i njihove osobine, pouka književnog djela, rad u grupama, izrada lutka)


Počeo malonogometni turnir osnovaca iz Centra

Srijeda, 23.10.2019.

Na otvorenom terenu sarajevskog FIS-a počeo malonogometni turnir 11 osnovnih škola iz Centra. Realizator ovog projekta je Centar za sport i rekreaciju, pod pokroviteljstvom Općine Centar. Ovogodišnji nogometni turnir će se, na zahtjev nastavnika, umjesto u dosadašnjoj jednoj kategoriji igrati u dvije, i to kategorija dječaci uzrasta do sedmog razreda (uključujući i sedmi) i kategorija osmi i deveti razredi. Ekipu škole sačinjava po osam dječaka. U okviru prvog kola turnira za dječake odigrano je deset utakmica u dvije grupe. U grupi A učenici nižih razreda Osnovne škole „Alija Nametak“ su pobijedili učenike iz Osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“ rezultatom 4:1, dok su učenici iz starijih razreda OŠ „Alija Nametak“ također uspjeli savladati svoje vršnjake iz OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ sa rezultatom 4:0.

Na ostalim utakmicama postignuti su sljedeći rezultati: OŠ „Isak Samokovlija“:OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ 3:1 (mlađi), OŠ „Isak Samokovlija“:OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ 0:3 (stariji), OŠ „Vladislav Skarić: OŠ „Nafija Sarajlić“ 0:2 (mlađi), OŠ „Vladislav Skarić: OŠ „Nafija Sarajlić“ 0:10 (stariji). U grupi B prvog kola igrali su učenici Osnovne škole Katoličkog školskog centra protiv učenika iz Osnovne škole „Hasan Kaimija“ pobijedili rezultatom 3:0, dok su učenici viših razreda iz iste škole također uspjeli savladati ekipu iz OŠ „Hasan Kaimija“ sa rezultatom 1:0. Ostali rezultati su: OŠ „Musa Ćazim Ćatić“:OŠ „Safvet-beg Bašagić“ 1:0 (mlađi), OŠ „Musa Ćazim Ćatić“:OŠ „Safvet-beg Bašagić“ 2:2 (stariji). U ovom kolu slobodna je bila ekipa Osnovne škole „Hasan Kikić“. Sve utakmice je propratila i potvrdila validnost rezultata takmičarska komisija koju čine Gordan Radić, predsjednik i članovi Fahro Čengić i Adis Mušanović. Utakmice drugog kola malonogometnog turnira su odigrane  24. oktobra 2019. godine. Postignut je sljedeći rezultat: OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“: OŠ „Nafija Sarajlić“ 0:2 (mlađi), OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“: OŠ „Nafija Sarajlić“ 0:3 (stariji).

Čestitamo učenicima i nastavniku Fahri Čengiću, koji iz godine u godinu niže uspjehe i rezultate rada. http://www.centar.ba/novost/15850/poceo-malonogometni-turnir-osnovaca-iz-centra-