PISMA ZAHVALNOSTI

U okviru kampanje TPO Fondacije “16 dana aktivizma” održane su radionice na temu: Zahvalnost.U petak,  29.11. i u utorak, 3.12.2019. godine  realizovane su radionice  koje su vodile pedagogica Elma Brkanić  i Mahira Vranešić, socijalna radnica. Učenici su pisali  pisma zahvalnosti, a  potom ih odlagali u kućicu koju je TPO Fondacija poklonila školi.Kućica sa dječijim porukama/ pismima  zahvalnosti postavljena je u kancelariji naše  pedagogice gdje učenici mogu otići i  čitati napisane poruke.


Na taj način će među njima kružiti poruke mira i podsjećati na važnost iskazivanja zahvalnosti ne samo prema našim najbližima, nego i društvu u kojem živimo.ČUVAJMO OKOLIŠ ZAJEDNO – UČIMO, DJELUJMO I POKRENIMO PROMJENE!

U sklopu projekta „Čuvajmo okoliš zajedno – učimo, djelujmo i pokrenimo promjene u Općini Centar“, u periodu od 02. do 10.12. 2019. godine, održana su edukativna predavanja za učenike ekoloških sekcija u našoj školi.

Naučili smo da prosječan čovjek godišnje proizvede 386 kilograma otpada kojim uništavamo našu životnu okolinu te da količine otpada možemo smanjiti ukoliko naučimo pravilno upravljati njim i da se otpad može reciklirati i ponovo uportijebiti ako ga pravilno odlažemo.

U Općini Centar postoje zeleni otoci gdje je moguće odložiti razdvojeni otpad, zbog toga je važno da svakodnevno stvaramo dobre navike i u svom domu odvajamo otpad (plastiku i metal u žutu kantu, staklo u zelenu kantu, papir u plavu kantu).

Za ljudsku upotrebu imamo samo 1% vode na Zemlji i od velikog je značaja njeno očuvanje. Vodu trebamo koristimo racionalno. Veoma je važno da se brinemo i o otpadnim vodama i da ne zagađujemo naše rijeke jer tako čuvamo našu životnu okolinu.
Učimo naše školske drugare, prijatelje i našu porodicu pravilnom odnosu prema životnoj okolini.

UČIMO, DJELUJMO I POKRENIMO PROMJENE U NAŠOJ ZAJEDNICI
ZAŠTITIMO NAŠU ŽIVOTNU OKOLINU!


Projekat iz Moje okoline

Dana, 20.11.2019.godine je realizovan projekat u holu škole iz Moje okoline, na temu: Građa biljke. Realizatori sata su bili učenici IV 2 i IV3 sa svojim učiteljicama Sanelom Balić i Amrom Hadžić.Uz istraživački rad u Školi u prirodi, prezentacije, mape uma, likovne radove, ekološke poruke, igrokaze i recitale, predstavljeno je sve što je urađeno u protekla 2 mjeseca. Na kraju sata gosti su se počastili sočnim jabukama i uživali su u izložbi likovnih radova, herbarima, zanimljivostima o biljkama i rezultatima spoznajno-istraživačkih aktivnosti .

Času su prisustvovale kolegice sa svojim učenicima, pedagogica i naša  poštovana direktorica. Učenici su veoma ozbiljno shvatili ovaj istrazivacki rad i bili na nivou zadatka. Svi prisutni su bili odusevljeni i pokupili su sve pohvale. Učiteljice su bile ponosne na svoje đake! 


AKTIVNOSTI POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine poslušali smo kratki program putem školskog razglasa.

Nakon intoniranja himne i čitanja prigodnog referata, uslijedio je recital “Kad ti budem pričao, prijatelju moj“ koji su pripremili članovi recitatorske sekcije. Stihovi o domovini izgovoreni s ljubavlju i ponosom su odjekivali školskim holom i učionicama.

Nakon toga smo mogli čuti radiodramu “Jedna stranica, jedan život, jedan san“ koju su pripremili članovi dramske sekcije.

Radio drama “Jedna stranica, jedan život, jedan san” from OŠ “Nafija Sarajlić”,Sarajevo on Vimeo.

Kako je ovo prva radiodrama koju smo mogli čuti ove školske godine, evo šta je moja drugarica Alma Makaš napisala:

“Šta mogu reći osim da nam je bilo zadovoljstvo pripremiti ovu radiodramu. Znamo da smo mogli bolje, ali bez ljutnje, Muhamed nas je tokom snimanja nasmijavao. Vani, u dvorištu naše škole su  bili fudbaleri, naši šampioni,  slavili pobjedu i uglavnom nam odvlačili pažnju. Šalim se 🙂  Želim da pohvalim Lamiju koja je strpljivo snimala naš govor, ne ljuteći se ako neko ponovi više puta. I na kraju, sve je ipak bilo emotivno i dirljivo jer smo mogli shvatiti koliko je bilo važno preživjeti rat  i opstati u Sarajevu i cijeloj našoj domovini.

Radiodramu prije svega  posvećujemo  onima koji su dali svoje živote za sve nas koji živimo u miru. Nećemo ih zaboraviti…Svaki život koji je ugašen tokom rata postaje simbol otpora  i mi smo to željeli naglasiti.”

Ono što mi je bilo zanimljivo jeste da smo svi u školi mogli čuti program , a znam da su učitelji i nastavnici tokom svojih redovnih časova i časova sekcije obilježili Dan državnosti aktivnostima koje su planirali zajedno sa učenicima.

                                                                                                           Emina Bajrić, IX2


ČESTITAMO NAŠOJ AIŠI HUREMOVIĆ!

Danas, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Abdulah Skaka je u Vijećnici ugostio učenike osnovnih i srednjih škola i uručio prigodan poklon za izvrsnost u sticanju znanja i vještina.

Naša učenica VIII razreda Aiša Huremović zasluženo je primila ovo značajno priznanje. Čestitamo ovoj vrijednoj djevojčici i želimo još mnogo uspjeha u daljem školovanju!