MOJA OPĆINA

Na literanom takmičenju organizovanom od strane Općine Centar, na temu „Moja Općina“ , Nejra Hasanović, učenica VIII1 odjeljenja,  osvojila je 2. mjesto.

Čestitamo našoj Nejri i njenoj nastavnici Suzani Timarac. Pogledajte video u kojem autorica govori nagrađene stihove.


Dugo vremena je pusta škola. Dugo su učenici bez nje. Pjesme koje su napisane najbolje opisuju trenutnu situaciju svega… Posvećene su njima i njihovoj školi! Za I2 🌷❤.
Alma Muharemović


Pjesma učiteljima


Ostanimo kući. Učiteljica Amna Pašić Krečar i III 1


Zato ostani kući


Poštovani roditelji, drage kolege i prijatelji

Cijeli svijet, pa i naša zemlja, suočava se sa velikim problemima vezanim za širenje koronavirusa. I mi smo se , kao i svi ostali, morali prilagoditi novonastaloj situaciji.

Uveli smo online nastavu koja, evo već mjesec dana, funkcioniše veoma dobro. Nakon početnih teškoća koje su očekivane u svemu što je novo i nepoznato, prilagodili smo se i mi, i učenici pa je školska godina uspješno nastavljena.

U stalnoj smo saradnji sa Vijećem roditelja naše škole, posebno sa predsjednicom, gospođom Sanidom Nuhanović, koja neumorno istražuje mogućnosti da pomogne našim učenicima u nabavci računarske opreme i prikupljanju humanitarne pomoći za mnoge porodice kojima je to neophodno. U nabavci računarske opreme pomogli su nam i roditelji naših učenika. Svoj doprinos su ponudile i kompanija „Sinkro“, te Udruženje “Novo društvo”. Stigle su nam i uplate na račun škole za nabavku tableta, tako da smo uspjeli svim našim učenicima omogućiti uspješno praćenje online nastave. Uz takve prijatelje koji su nesebično spremni pomoći prebrodit ćemo ovu krizu i, vjerujemo, uspješno završiti školsku godinu.

Hvala svima na ukazanoj brizi i pomoći!                                                                                                                                       Direktorica škole


UČENICI NAŠE ŠKOLE SU PUTEM ONLINE NASTAVE SVOJIM ČESTITKAMA POŽELJELI DOBRODOŠLICU NASTUPAJUĆEM MJESECU RAMAZANU.


Da pristupite sadržaju preporuke za roditelje molimo vas kliknite na sliku.


Naša draga učenica I-1 razreda Merjem Klisura poklonila je pjesmu našem gradu Sarajevu.


Ekološka sekcija naše škole “Reciklirajmo u kući”

„ČUVAJMO OKOLIŠ ZAJEDNO – UČIMO, DJELUJMO I POKRENIMO PROMJENE U OPĆINI CENTAR“

Centar za okolišno održivi razvoj “COOR”

[smartslider3 slider=”17”]


Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Prema odluci Generalne skupštine UN-a, 2. april se obilježava kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Autizam je složeni biološki razvojni poremećaj mozga koji se obično prepoznaje u prve tri godine života, a traje cijeli život. Karakteriziraju ga, u različitim stupnjevima, teškoće u socijalnoj interakciji, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji  te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Unatoč brojnim istraživanjima, uzroci autizma nisu posve razjašnjeni. Znanstvena istraživanja ukazuju na to da se radi o nasljednom neurorazvojnom poremećaju, o utjecaju faktora okoliša, a češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica. Ovog četvrtka (2.4.2020.) u cijeloj BiH obilježit će se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Cilj je ukazati na prava i potrebe osoba s autizmom i osv ještavanje javnosti o tom problemu. A u našoj online školi učenici su dali svoju podršku noseći plave majice i pišući poruke dajući podršku djeci sa poteškoćama.


Moja želja
Pjesmu posvećujem djeci s autizmom
Najljepša djeco, svima vam se divim,
nastojim svaki dan s vama da živim!
Ne osjećajte se različito,
jer razlika između nas ne smije da bude
i zato molim sve na svijetu ljude:
BORIMO SE SKUPA, NASTOJMO POMOĆI,
TAD RAZLIKE NIKO PRIMIJETIT´ NEĆE MOĆI!
 
Divim se vašoj pozitivi i želji,
jer se ništa sa tim ne može da mjeri.
Želim da se probudite veseli i zdravi
i mislite da je sve bio samo ružan san.
ŽELIM, ŽELIM, ŽELIM OD SRCA VAM ŽELIM,
DA VAM BUDE RADOSTAN SVAKI NOVI DAN!
Da sve teškoće istog trena nestanu,
brige vaših RODITELJA, zauvijek nek prestanu!
 
Bezbroj vam poljubaca šaljem ja,
nek´vam svima osmijeh na licu zasja!
Svi skupa da rastemo, učimo i živimo
i životu, zajedno, zauvijek se divimo!
 
Medina Šehović VII2

Prijava za upis djeteta u prvi razred

Kliknite na naziv dokumenta da isti otvorite online ili na preuzmi da isti preuzmete na vaš uređaj. Hvala


MOJ DOPRINOS ZAJEDNICI – SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM

Svjetski  dan Down sindroma obilježava se 21.3. Datum simbolizira tri reprodukcije 21. hromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Cilj obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma je podizanje svijesti i razumijevanje Down sindroma, kao i pitanja vezanih uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva te prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom. Ni danas  nismo zaboravili obući šarene čarape u znak podrške djeci rođenoj s Down sindromom. Učenici i učenice škole su poslali svoje fotografije putem  platforme Office 365  pomoću koje  realizujemo  on-line nastavu.  I sam način podizanja svijesti o Downovom sindromu nije slučajan, a zahvaljujući internetu i društvenim mrežama nošenje šarenih čarapa se proširilo po cijelom svijetu. Inicijativa je dio kampanje „Puno čarapa“ ili #LotsOfSocks koju je pokrenula organizacija Down Syndrome International kako bi potaknula ljude da započnu razgovor o različitosti, jedinstvenosti, uključenosti i prihvaćanju.


Poštovani roditelji, s obzirom da smo pristupili online nastavi, a imamo mnogo upita o načinu prijave na aplikaciju Microsoft Office 365, postavili smo video koji možete pogledati .OVDJE.

Svi materijali koje dobijete biti će dostupni na prečici online nastava, iznad ove objave u gornjem desnom uglu stranice.


Večeras, 13.3.2020 obavljena detaljna dezinfekcija školskih prostorija


28.2.2020.PRIREDBA POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

U holu škole održana je priredba povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Prigodnim programom gledaoce su zabavljali učenici/ce, članovi sekcija. Programu su prisustvovali nastavnici/ce, učenici/ce i veliki broj roditelja. Repertoar tačaka su pripremili članovi komisije za KJD škole. Nakon svečanog programa, direktorica škole, profesorica Aida Petković se obratila učenicima i roditeljima, a potom je uslijedila i dodjela diploma  i zahvalnica za školski kviz iz historije i geografije posvećen Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i diploma za učešće na literarnom konkursu  održanom povodom  obilježavanja 27. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH. Članovi novinarske sekcije, učenici/učenice IX razreda pripremaju tekst posvećen dešavanjima na školskoj priredbi. Isti ćete moći pročitati u narednom broju naših školskih novina”Misao”


Učenici prvih, drugih i trećih razreda su gledali baletnu predstavu ” Snježna kraljica” , 3.3.2020. godine.


U okviru realizacije medijske kulture planirane Nastavnim planom i programom, ucenici 4. razreda, sva tri odjeljenja, posjetili su kino Cinema city gdje su pogledali igrani film Dolittle. Posjeta je realizovana u srijedu, 19.2.2020.god. Učenici su laganom setnjom stigli na projekciju u 10, 30h. Posjeta kinu, osim što je imala zabavno rekreativni karakter, bila je i edukativna, obnovljeni su sadržaji iz Moje okoline – Saobraćaj, orijentacija u vremenu i prostoru, Kulturne i javne ustanove, Vazniji objekti u naselju i dr. Učenici su uživali u filmu, a za zadacu su imali zadatak da prepricaju što je dio govorne i pismene kulture iz Bosanskog jezika, te da likovno izraze svoj doživljaj filma. Učenici su pored navedenog imali jedno lijepo druženje što čini posebnu notu u njihovom odrastanju. Svakako, ovakvih i sličnih aktivnosti će biti još na zadovoljstvo svih učenika i njihovih učiteljica.


U četvrtak, 20.02.2020. godine realizovan je kviz znanja iz historije i geografije povodom 1 marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Učestvovali su učenici osmih razreda, a pobjednik je ekipa VIII-1 u sastavu Afan Avdić, Nejra Hasanović i Amina Klisura. Čestitamo pobjedničkoj ekipi kao i ekipama VIII-2 i VIII-3 koje su pokazale izvanredno znanje. Zahvaljujemo se učenicima Zani Duraković i Emiru Čekiću koji su svojim angažmanom učinili atmosferu svačenom, Elmedinu Sulejmanoviću, kao i sjajnom  voditeljskom paru, Iman Salanović i Muhamedu Efendiću. 


U februaru.2020. godine, realizirana je aktivnost ” Mali ambasadori Sarajeva”, sa učenicima trećih razreda i učiteljicama Amnom Pašić Krečar, Ifetom Šuvalija i Irnelom Karić.105. MOTORIZOVANA BRIGADA

SLAVNA 105.MOTORIZOVANA BRIGADA NIKLA JE IZ MALIH SAMOORGANIZOVANIH ULIČNIH I MAHALSKIH BORBENIH  GRUPA I JEDINICA OD ŠIPA I KOŠEVSKOG BRDA, DO VRATNIKA I PAŠINOG BRDA – OD KOJIH SU FORMIRANE VOJNE JEDINICE I ODREDI. NJIHOVIM UVEZIVANJEM U LJETO I JESEN 1992. GODINE FORMIRAJU SE DVIJE BRDSKE BRIGADE – TREĆA I SEDMA.

RADI STVARANJA EFIKASNIJEG SISTEMA RUKOVOĐENJA I KOMANDOVANJA, NAREDBOM PREDSJEDNIŠTVA REPUBLIKE BIH I VRHOVNE KOMANDE ORUŽANIH SNAGA RBIH OD 18. 2. 1993. GODINE O ORGANIZACIJI RATNIH JEDINICA U ZONI ODGOVORNOSTI PRVOG KORPUSA, TREĆA I SEDMA BRIGADA SE SPAJAJU I FORMIRAJU NOVU – DEVETU MOTORIZOVANU BRIGADU, KOJOM KOMANDUJE PUKOVNIK SULEJMAN IMŠIROVIĆ. KRAJEM 1993. GODINE BRIGADA MIJENJA NAZIV U 105. , A ZA KOMANDANTA JE POSTAVLJEN  IZET BERKOVAC.

KROZ BRIGADU JE PROŠLO  OKO 7000 BORACA, OD KOJIH JE 2000 RANJENO. OSAM BORACA JE ODLIKOVANO RATNIM PRIZNANJEM ZLATNI LJILJAN. U HISTORIJI 105. MOTORIZOVANE ZLATNIM SLOVIMA BIT ĆE UPISANO 317 BORACA KOJI SU POGINULI U ODBRANI GRADA SARAJEVA I BIH.

NA KONKURSU OPĆINE CENTAR ZA NAJBOLJI LITERARNI RAD POSVEĆEN 105. MOTORIZOVANOJ BRIGADI OVE GODINE PRVU NAGRADU JE OSVOJILA  MEDINA ŠEHOVIĆ, UČENICA VII2 ODJELJENJA NAŠE ŠKOLE. ČESTITAMO NAŠOJ MEDINI. ZA RAD KLIKNITE OVDJE


Dan sigurnijeg interneta.

U utorak, 11. 02. na času informatike učenici VI-3 odjeljenja sa nastavnikom Benjaminom Topalčevićem su obilježili Dan sigurnijeg interneta.
Posebna pohvala pripala je učenici Merjem Džindo koja je pripremila zanimljivu edukativnu prezentaciju.
Učenici su imali priliku pratiti nekoliko videa koji ih uče kako prepoznati i zaustaviti cyberbullying (nasilje koje se odvija preko interneta)


24.12.2019. godine

Učenici šestog razreda u pratnji razrednica Esme Fazlagić Idrizović,  Edine Konak, Safije Husić  te nastavnica Azre Kumro  i Suade Čamo  su posjetili Muzej Alija Izetbegović , zatim  Muzej heroja oslobodilačkog rata 1992-1995 poznat kao Muzej  devet heroja , Šehidsko mezarje Kovači i mezar r.Alije Izetbegovića,  prvog predsjednika Bosne i Hercegovine.


O B A V I J E S T

Pridružite nam se u kampanji selektivnog odvajanja i prikupljanja ambalaže i ambalažnog otpada u oviru projekta “Čuvajmo okoliš zajedno – učimo, djelujmo i pokrenimo promjene u Općini Centar”.

U toku je  takmičenje u prikupljanju papira i plastike koje će trajati do maja 2020. godine.

Molimo učenike naše škole da se pridruže kapanji selektivnog odvajanja otpada i prikupljanja ambalaže tokom drugog polugodišta školske 2019/2020. godine.

Škola čiji učenici prikupe najviše otpada  bit će nagrađena od strane Centra za okolišno održivi razvoj.
                

Više informacija možete pronaći na linku ispod:

https://www.facebook.com/CentarZaOkolisnoOdrziviRazvoj/videos/173597430558511/

#ReLOaD #ReLOaDBiH #LokalnaDemokratija #ZapadniBalkan #opcinacentar #OSSilvijeStrahimirKranjcevic #OSHasanKaimija #OSNafijaSarajlic #ekopak #kjkprad #coor


Dan sigurnijeg Interneta 2020.

Dan sigurnijeg Interneta (Safer Internet Day – SID) je međunarodni dan koji se, na inicijativu Europske komisije, obilježava globalno već dugi niz godina. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje Interneta i digitalnih tehnologija. Dan sigurnijeg Interneta 2020. u svijetu će se obilježiti pod sloganom „Zajedno za bolji Internet“ (“Together for a better internet”) dana 11. februara/veljače. U Bosni i Hercegovini, ovaj Dan se obilježava od 2011. godine na inicijativu udruženja „Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS“ u organizaciji Centra za sigurni internet u BiH1 , koji Vas ovim putem poziva da se pridružite u obilježavanju ovog značajnog dana, te podržite aktivnosti u oblasti sprečavanja zloupotrebe djece i mladih u digitalnom okruženju. Vođen uspjehom prethodnih godina, Centar za sigurni internet u BiH obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizira kroz takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola na temu sigurnosti na Internetu. Takmičenje će se sastojati od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji će biti dostupan putem web platforme www.sigurnodijete.ba. Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2020, 11. februara/veljače, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja i objaviti pobjednike i osvojene nagrade. Svi pristupi kvizu bit će kodirani, te će u cilju zaštite ličnih podataka djece, pobjednici biti objavljeni pod jednistvenim kodom i uz navođenje škole pobjednika na web stranici Centra za sigurni Internet u Bosni i Hercegovini www.sigurnodijete.ba i Facebook stranici „Sigurno dijete“. Učenici se mogu pripremiti za kviz tako što mogu pronaći odgovore na pitanja na unaprijeđenoj platformi Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini www.sigurnodijete.ba. I ove godine obilježavanje SID-a podržavaju partneri i sponzori Centra za sigurni internet koji su prepoznali značaj zaštite djece i mladih na internetu.

Ovogodišnji sponzori Dana sigurnijeg interneta su: Microsoft, m:tel, Logosoft, Telemach i BH Telecom. Sponzori su za sretne dobitnike obezbjedili nagrade kao što su laptop, mobitel, tablet, paketi korištenja internet usluga i druge vrijedne nagrade. Svečanost proglašenja pobjednika i dodjela nagrada će se održati nakon završetka takmičenja, uz prisustvo medija i javnosti.


Petak, 31.01.2020.

Otvorene prostorije za produženi boravak učenika Osnovne škole „Nafija Sarajlić“

U petak, 31. januara 2020. godine u prostorijama Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ upriličeno je otvaranje produženog boravka za najmlađe učenike ove škole uz prigodan kulturno-zabavni program koji su priredili mališani sa njihovim nastavnicima.

[smartslider3 slider=”14”]

U ime Općine Centar otvorenju je prisustvovala pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.

Podsjećamo, ranije je potpisan sporazum o zajedničkom finansiranju izgradnje produženog boravka čime je obezbijeđeno 60.000 maraka za tu namjenu. Sporazum su potpisali Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Centar i JU Osnovna škola „Nafija Sarajlić“ koji su izdvojili po 20.000 maraka za adaptaciju učionica u svrhu otvaranja produženog boravka.

Nakon priredbe koju su izveli učenici prisutnima se obratila direktorica škole Aida Petković naglasivši da je ovo poseban dan, kako za nastavno osoblje, tako i za učenike i njihove roditelje.

-Put do realizacije ovog značajnog projekta nije bio nimalo lagan, ali srećom uvijek postoje iskreni prijatelji koji će u tome pomoći. Koristim priliku da se zahvalim ministrici obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zineti Bogunić, gradonačelniku Grada Sarajeva Abdulahu Skaki i načelniku Općine Centar dr. Nedžadu Ajnadžiću bez čije pomoći i podrške ne bismo danas otvarali prostorije produženog boravka u našoj školi. Sada slobodno možemo reći da smo moderna i savremena škola, istakla je Petković.

Gradonačelnik Skaka je izrazio zadovoljstvo zbog učešća u realizaciji projekta, te dodao da će Grad Sarajevo i u budućnosti snažno podržavati obrazovne ustanove.Fazlić je naglasila da Općina Centar na svaki mogući način nastoji doprinijeti poboljšanju nastavnog procesa i uslova rada i boravka u školama.


Obavještenje za početak II polugodišta


Podjela Uvjerenja o ostvarenom uspjehu na prvom polugodištu školske 2019/2020. godine održat će se u utorak, 14.01.2020. godine i to po sljedećem rasporedu:
odjeljenja II,III i IV razreda u 10:00 sati;
– odjeljenja I razreda u 10:30 sati;
– odjeljenja V, VI, VII, VIII i IX razreda u 11:00 sati.


U skladu sa Školskim kalendarom nastava u prvom polugodištu je završena danas. Redovna nastava u drugom polugodištu školske 2019/20. godine počinje u srijedu, 29.01.2020. godine.

Dragi učenici, želimo vam lijep i ugodan raspust!


Kreativni radovi učenika naše škole


Posjeta deponiji Smiljević

U četvrtak, 19.12.2019. godine u sklopu projekta „Čuvajmo okoliš zajedno – učimo, djelujmo i pokrenimo promjene u Općini Centar“ sa članovima ekološke  sekcije (viši uzrast) posjetili smo RCUO Smiljevići.

Naučili smo:

Zbrinjavanje otpada u Kantonu Sarajevo je djelatnost od općeg interesa za sve stanovnike i vrši se na način kojim se obezbjeđuje najmanje rizik za zdravlje ljudi i okoliša kontrolom i mjerama smanjenja:

 1. Zagađenja voda, zraka i zemljišta;
 2. Opasnosti po biljni i životinjski svijet;
 3. Opasnosti od nastajanja nesreća, eksplozija ili požara;
 4. Negativnih uticaja na predjele;
 5. Nivoa buke i neprijatnih mirisa.

Na RCUO Smiljevići postoji: reciklažno dvorište, sortirnica otpada, deponijske plohe za odlaganje otpada, postrojenje za prečišćavanje procjednih voda, sistem za otplinjavanje i kafilerija sa jamama grobnicama.

Da bi radnici KJKP RAD i uposlenici RCUO Smiljevići uspješno obavljali svoj posao potrebno je da se i građani edukuju o pravilnom načinu odlaganja otpada, da poštuju pravila i samo na taj način je moguće da našu okolinu održimo čistom i zdravom.

Šta građani mogu uraditi: (1) razdvajati otpad u svojim domaćinstvima i pravilno odlagati u posude/kontejnere/kante i na za to predviđena mjesta; (2) čitati i postupati po uputstvima na info-tablama, posudama/kontejnerima/kantama; (3) odvajati otpad na „zelenim otocima“ ili odvoziti selektirani otpad na reciklažno dvorište; (4) podizati svijest, edukovati se i prenositi znanje na druge subjekte o pravilnom postupanju sa otpadom; (5) prijavljivati eko-redarima i inspekciji sve nepravilnosti i nepropisno odlaganje otpada.

UČIMO, DJELUJMO I POKRENIMO PROMJENE U NAŠOJ ZAJEDNICI

ZAŠTITIMO NAŠU ŽIVOTNU OKOLINU!

#ReLOaD #ReLOaDBiH #LokalnaDemokratija #ZapadniBalkan #opcinacentar#OSSilvijeStrahimirKranjcevic #OSHasanKaimija #OSNafijaSarajlic #ekopak #kjkprad #coor


U četvrtak, 19.12.2019. godine,  u holu naše škole održana je radionica za roditelje/staratelje na temu „Prevencija nasilja nad djecom u digitalnom okruženju“.

Radionicu su održale magistrica socijalne pedagogije Mirela Šuman i njena kolegica Mirela Hrapović (Project Assistant), predstavnice Međunarodnog foruma solidarnosti – „Emmaus“.

Posebno su istakle važnost prevencije i prepoznavanje raznih oblika elektronskog uznemiravanja, odgovornostima roditelja, obrazovnih institucija, ali i države.

Roditelji su upoznati sa Centrom za sigurni internet (CSI) www.sigurnodijete.ba u Bosni i Hercegovini na kojem mogu pronaći osnovne informacije, ali i sistem za prijavu i podršku u vidu Helpline-a i Hotline-a.


PREVOZ UČENIKA

U nadi da će Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i KJKP „Gras“ u okviru svojih, zakonom utvrđenih nadležnosti, dugoročno riješiti problem prevoza učenika Osnovne škole „Nafija Sarajlić“, a koji stanuju na teritoriji mjesne zajednice „Betanija-Šip“, načelnik Općine Centar  Nedžad Ajnadžić je u četvrtak 18. decembra 2019. godine posjetio pomenutu školu i sa direktoricom Aidom Petković, te predstavnicima roditelja i savjeta Mjesne zajednice dogovorio da Općina Centar preuzme finansiranje prevoza učenika do kraja ovog i u prvoj trećini drugog polugodišta.

Kombi kompanije „Centrotrans“ krenuo je po učenike na Poljine 18. 12. 2019. u 12, 30. Među putnicima su bili i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, direktorica škole, predstavnici roditelja i mjesne zajednice.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je od 02. 12. 2019. godine uvelo liniju Jezero (OŠ „Nafija Sarajlić“) – Nahorevo i tako obezbijedilo prevoz za 170 učenika ove škole koji stanuju na teritoriju mjesne zajednice Nahorevo do kraja I polugodišta 2019. godine.


OBILJEŽAVANJE  MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH  PRAVA

 U JU OŠ „NAFIJA SARAJLIĆ“,  SARAJEVO

Kao i prethodnih godina, u našoj školi su  održane  planirane aktivnosti povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. U prostorijama školske biblioteke realizovana je radionica pod nazivom “ Istinita priča o Evi Đorđević Isak, sjećanje na preživjele žrtve holokausta “.Radionici su prisustvovali učenici/učenice  IX razreda. Ono što je interesantno jeste da su nakon radionice pisali/le  pisma zahvalnosti kćerki Eve Đorđević Isak,  gđi Valeri Isak.  Komunikacija putem e-mailova  ostavila  je snažan dojam na učenike  jer su najzad mogli postaviti pitanje  najbližem članu obitelji žrtve holokausta. Riječi  suosjećanja  i zahvalnosti su danima tema u našoj školi, a učenici s ponosom pokazuju odgovore Valeri Isak.

Našim učenicima  se ove godine u obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava   pridružio i savremeni bh. pisac Edin Krehić, autor  romana Znaš li Nuno Montiljo?. Istoimeni  roman su  Emina Bajrić i Adna Osmanković u njihovoj analizi predstavile kao književno djelo  koje bi trebalo biti  u obaveznoj lektiri.  U polusatnom druženju s piscem Edinom Krehićem, u školskoj biblioteci, učenici su imali priliku da razgovaraju o svemu što ih je interesovalo.  Osmijehe je izmamila Asja Krehić, piščeva kćerka koja je očevu posjetu smatrala prioritetnom  ma kako  se obaveze u svijetu odraslih čine kao neodložne.  Druženje se nastavilo u kabinetu informatike gdje je nastavnica  Daliborka Vilić  preko Skajpa pozvala predstavnike škole All Souls iz Londona.

Ideju za  multimedijalni čas preko Skajpa  su inicirale direktorica naše škole , prof. Aida Petković i  gđa  Dubravka Borić/ Year1 Teacher, School Council Lead /. Učenici prijateljske  škole All Souls i direktorica , gđa Alix Ascough  su bili oduševljeni  predstavljanjem učenika VI razreda. Veoma emotivno su doživjeli  obraćanje učenika Muhameda Efendića koji je govorio o svojoj neni,  srebreničkoj majci Fazili Efendić .

Muhamedovo pismo – prilog

Simboličnom zahvalnicom Mreži za izgradnju mira koja promoviše škole  u izgradnji mira završen je  online čas posvećen obilježavanju  Međunarodnog dana ljudskih prava.


POSJETA UČENIKA EKOLOŠKE SEKCIJE (NIŽI UZRAST)  POSTROJENJU ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA U  BUTILAMA

U utorak, 17.12.2019. godine u sklopu projekta „Čuvajmo okoliš zajedno – učimo, djelujmo i pokrenimo promjene u Općini Centar“ sa članovima ekoloških sekcije (niži uzrast),  posjetili smo Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama. U pratnji učenika bila je  učiteljica Ifeta Šuvalija( voditeljica ekološke sekcije)  i  bibliotekarka  Azra Kumro.

Naučili smo:

 1. Najveći dio komunalnih otpadnih voda u Sarajevu prikuplja se putem kanalizacione mreže i odvodi do Postrojenja za prečišćavanje u Butilama. Ipak, dio komunalnih otpadnih voda se ispušta, bez prečišćavanja, direktno u rijeke pri čemu mogu nastati značajni negativni uticaji kao što su neugodni mirisi, pogoršanje kvaliteta vode u vodotocima i na izvorištima vode za piće, epidemije i uticaji na ljudsko zdravlje, negativni uticaji na ekosisteme u vodotocima i slično.
 2. Zadatak prečišćavanja otpadnih voda je da se ukloni zagađenje otpadne vode do te mjere da se obrađena voda može ispuštati u recipijent bez štetnih posljedica za okoliš i ljudsko zdravlje.
 3. Glavni zadaci rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda su:
 •     uklanjanje značajnih količina pijeska (sitnijeg i krupnijeg);
 •     uklanjanje značajnih količina mulja;
 •     uklanjanje sitnih suspendiranih čestica;
 •     uklanjanje masti i ulja;
 •     uklanjanje toksičnih materija koje se vežu za suspendirane čestice;
 •     smanjenje fekalnih koliformnih bakterija;
 •     smanjenje nivoa toksičnih hemikalija;
 •     reguliranje ph vrijednosti u rijekama;
 •     očuvanje habitata, flore i faune, očuvanje migracionih tokova ptica;
 •     pozitivan uticaj na javno zdravlje i slično.

 4. Prečišćavanje otpadnih voda se sastoji najčešće od 4 faze: predtretman, primarno, sekundarno i tercijarno prečišćavanje.Također, naučili smo da radnici u Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda nailaze na različite probleme zbog nemarnog odnosa građana koji u kanalizaciju bacaju različite vrste otpada kao što je: plastična ambalaža, krpe, maramice, krupni komadi krutog otpada, hemikalije i slično. Zbog nesavjesnog postupanja građana, otežava se rad radnicima na postrojenju, ali i povećava rizik za stvaranje problema u radu i pravilnom funkcioniranju postrojenja.Zbog toga je veoma važno da udruženim snagama širimo znanje i jačamo svijest o važnosti vode za našu životnu okolinu i da otpad bacamo na za to predviđena mjesta, a ne u kanalizaciju, potoke, rijeke, ulice, parkove i sl.

UČIMO, DJELUJMO I POKRENIMO PROMJENE U NAŠOJ ZAJEDNICI

ZAŠTITIMO NAŠU ŽIVOTNU OKOLINU!


POSJETA  UČENIKA ZELENOM OTOKU

U četvrtak, 12.12.2019. godine u sklopu projekta „Čuvajmo okoliš zajedno – učimo, djelujmo i pokrenimo promjene u Općini Centar“ sa našim partnerima iz KJKP RAD d.o.o. i EKOPAK d.o.o. organizovali smo edukativnu posjetu „zelenom otoku“ , koji se nalazi na raskrsnici ulica Kapitol i Mehmeda Spahe, za članove ekoloških sekcija osnovnih škola „Nafija Sarajlić“, „Silvije Strahimir Kranjčević“ i „Hasan Kaimija“.

Naučili smo:

 1. Papir, kartonsku ambalažu, stare sveske, papirne kese, stare novine, časopise, kataloge, revije, letke i sl. odlažemo u PLAVU kantu ili kontejner namijenjen za odlaganje papirnog otpada.
  U plavu kantu ili kontejner NE odlažemo plastiku, staklo, metal, miješani otpad, kao ni plastične vrećice za smeće koje koristimo u domaćinstvima.
 2. Plastične boce, plastično posuđe, plastične kese, najlon, limenke pića, aluminijske folije, aluminijsko posuđe, ambalažu od višeslojnih materijala odlažemo u ŽUTU kantu ili kontejner namijenjen za odlaganje plastike.
  U žutu kantu ili kontejner NE odlažemo ambalažu od sredstava za čišćenje, ambalažu za boje i lakove, plastične cijevi, igračke, plastične dijelove namještaja, tvrdu plastiku koja nije ambalaža.
 3. Staklene boce, tegle, staklene bočice od parfema i kozmetike, staklene bočice od lijekova odlažemo u ZELENU kantu ili kontejner namijenjen za odlaganje stakla.
 4. U zelenu kantu ili kontejner NE odlažemo prozorsko ili drugo ravno staklo, keramiku, porculan, kristal, pleksiglas, proizvode od gline, armirano, vatrostalno, automobilsko staklo, ogledala , sijalice, poklopce, čepove.
 5. Ostatke hrane, filtere za kafu, vrećice od čaja, kancelarijski otpad (flomasteri, selotejp, korektori…), jednokratne pelene, ubruse, maramice odlažemo u SIVU kantu ili kontejner namijenjen za odlaganje miješanog otpada.
  U sivu kantu ili kontejner NE odlažemo staklene boce, plastične boce, papir, aluminijske folije, odnosno ne odlažemo ništa od onog što možemo odložiti u žutu, zelenu ili plavu kantu ili kontejner.

Naučili smo da selektivnim prikupljanjem i pravilnim odlaganjem otpada činimo našu životnu sredinu čistijom, ljepšom i zdravijom. Potražite u vašoj okolini „zelene otoke“ ili kontejnere namijenjene za selektivno odlaganje otpada. Čitajte objašnjenja i učestvujte u širenju znanja za našu ljepšu, čistiju i zdraviju budućnost.

UČIMO, DJELUJMO I POKRENIMO PROMJENE U NAŠOJ ZAJEDNICI

ZAŠTITIMO NAŠU ŽIVOTNU OKOLINU!

#ReLOaD #ReLOaDBiH #LokalnaDemokratija #ZapadniBalkan #opcinacentar#OSSilvijeStrahimirKranjcevic #OSHasanKaimija #OSNafijaSarajlic #ekopak #kjkprad #coor

Edukativne radionice iz oblasti prevencije nasilja među vršnjacima

U periodu od 9 – 13.12. za učenike naše škole održane su edukativne radionice iz oblasti prevencije nasilja među vršnjacima. Radionice su održane u realizaciji PU općine Centar uz koordinaciju pedagogice škole.

Ciljevi radionice bili su podići osjetljivost i osviještenost učenika za problem nasilja, poticanje učenika na slušanje jedni drugih, poticati ugodno komunikacijsko ozračje, poticati učenike na odbacivanje nasilnih ponašanja u razredu i izvan škole.