Dragi moji učenici,

Teška epidemiološka slika u našem gradu je učenike od V do IX razreda ponovo vratila online modelu nastave, a učenici u razrednoj nastavi nastavljaju  kombinovani model , jednu sedmicu u školi, a drugu kod kuće, online. Ovakva organizacija nastave na snazi je do 6. 11. 2020. godine. Da li ćemo se tada vratiti u školske klupe zavisi od nas samih. Molim vas da budete disciplinovani u obavljanju svojih online zadataka, ali prije svega u poštivanju higijensko-epidemioloških mjera. Ostanite zdravi, odgovorni, mislite na sebe i druge. Budite vrijedni i  strpljivi i vidimo se brzo u našoj lijepoj školi.

                                                                                   Direktorica:Aida PetkovićKonzorcij za zaštitu djece u Bosni i Hercegovini, koji čine UNICEF Bosna i Hercegovina, Save the Children in North West Balkans i Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS organizovali su svečanu promociju aktivnosti u oblasti sprječavanja nasilja nad djecom općenito i nasilja nad djecom u digitalnom okruženju. Promocija je održana u utorak, 20.10.2020. godine u Pozorištu mladih Sarajevo sa početkom u 11:00 sati. S obzirom da je grupa učenika/ca naše škole učestvovala u testiranju mobilne aplikacije  koja je razvijena u sklopu navedenog projekta, pozvani smo  da prisutvujemo promociji. Promocija je održana u sklopu projekta koji MFS-EMMAUS implementira uz podršku UNICEF-a I Vlade Švedske.Ispred naše škole išli su učenici/ce: Berin Bešović, Amina Klisura i Lajla Nikšić, u pratnji nastavnice Daliborke Vilić. Navedeni učenici dali su svoj doprinos u toku testnog razdoblja mobilne aplikacije, te i na samoj promociji kroz aktivno učešće u diskusijama i drugim projektnim aktivnostima. U toku promocije ispoštovane su sve propisane epidemiološke mjere


Povodom Svjetskog dana učitelja i nastavnika  u velikoj sali Općine Centar Sarajevo 6. 10. 2020. godine načelnik Općine Centar gospodin Nedžad Ajnadžić uručio je prigodne poklone najboljim nastavnicima iz osnovnih škola sa područja Općine Centar.  Titula najboljeg nastavnika naše škole pripala je Daliborki Vilić, nastavnici informatike i matematike. Čestitamo našoj Daliborki na zasluženom priznanju.


Sarajevska škola kao svjetski pozitivan primjer zaštite učenika od korona virusa

Od ponedjeljka u školskim klupama u Kantonu Sarajevo su i učenici predmetne nastave. Više učenika u školi, veći izazov za nastavnike i osoblje u školama, individualaca u obrazovnom sistemu. Neki su bez obzira na posebne epidemiološke uvjete uspjeli napraviti svojevrsne bajke u školskim okvirima. Sarajevska škola Nafija Sarajlić jedan je od pozitivnih primjera.


Dobro došli u prvi razred

2. septembar…Reklo bi se, dan kao i svaki drugi…
Ali, nije!
Za njih 70, đačića prvačića, ostat će upamćen i poseban. Poseban, ne samo što je taj dan njihov prvi susret sa školom, nego i zbog posebnih mjera koje su nas ograničile u slavlju i veselju. Ipak, stavili smo zdravlje svih nas na prvo mjesto.


Zdravo dijete je i sretno dijete. Zdravi odrasli ljudi, učitelji i roditelji su snaga i podrska koju trebaju naši mališani.
I tako, u holu škole, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, dočekasmo jos jednu generaciju prvog razreda.


Sretni, veseli i puni nade u nova znanja i pobjede, naši prvačići su sa svojim uciteljicama Emicom, Amrom i Sanelom krenuli na put osvajanja najviših vrhova znanja. I pod maskama, vedri i nasmijani, sretno krenuše u družbu sa slovima I brojkama, uz pjesmu da crtaju svoju najljepšu sliku buducnosti..Čestitamo našim đacima prvacima i njihovim učiteljicama u nadi da će ubrzo krenuti u školu kakvu svi želimo i kakvu smo naučili.


MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI  8. SEPTEMBAR

Od 1967. se širom svijeta svake godine obilježava Međunarodni dan pismenosti, kako bi se podsjetila javnost na važnost pismenosti kao pitanja dostojanstva i ljudskih prava, te unaprijedio program pismenosti prema pismenom i održivom društvu. Unatoč postignutom napretku, i dalje su prisutni izazovi za opismenjavanje, a najmanje 773 miliona odraslih širom svijeta danas nemaju te osnovne vještine.Međunarodni dan pismenosti (ILD) 2020. fokusirat će se na poučavanje i značaj pismenosti u krizi COVID-19, s naglaskom na ulogu nastavnika i promjenu pedagogije. Tema će naglasiti značaj pismenosti u perspektivi cjeloživotnog učenja i stoga će se uglavnom usredotočiti na mlade i odrasle. Također, raspravljat će se i o tome kako se inovativne i učinkovite pedagogije i metodologije poučavanja mogu koristiti u programima pismenosti za mlade i odrasle koji se suočavaju sa pandemijom, te će se kroz virtuelnu konferenciju UNESCO-a pokrenuti kolektivna globalna rasprava kako bi ponovno osmislilo podučavanje i učenje pismenosti mladih i odraslih u eri nakon pandemije.


SRETNO PRVAČIĆI!


Dragi naši učenici, poštovani roditelji

Radujemo se početku nove školske godine i ponovnom susretu. Nažalost, i dalje moramo poštovati mjere nadležnih institucija, jer epidemija koronavirusa još nije iza nas. Prema instrukcijama Ministarstva obrazovanja , nauke i mladih Kantona Sarajevo  školsku godinu ćemo početi kombinovanim modelom. Učenici od I do IV razreda će nastavu pohađati u grupama. Jedna grupa će prisustvovati nastavi u školi, a druga će dobivati materijale online. Druge sedmice grupe će se rotirati. Predmetna nastava, učenici od V do IX razreda nastavu će pratiti online na platformi Office 365.

 Sve upute o organizaciji nastave učenici će dobiti od svojih razrednika 01. 9. 2020. godine po sljedećem rasporedu:

Učenici petih razreda i odjeljenja  VI 1 će u u holu škole imati čas odjeljenske zajednice sa svojim razrednicima i predmetnim nastavnicima koji će im predavati u toku ove školske godine:

  • V- 1  u 9,00 sati
  • V- 2 u 10, 00 sati
  • V- 3 u 11, 00 sati
  • VI- 1 u 12, 00 sati

Učenicima od II do IV razreda učitelji će dati upute online u 9 sati, a učenicima odjeljenja VI2, VI3 i odjeljenjima od VII do IX razreda, razrednici će se javiti na platformi u 11 sati.

Prijem prvačića organizovaće se u holu škole po sljedećem rasporedu:

  • I – 1 u 14, 00 sati
  • I – 2 u 15, 00 sati
  • I – 3 u 16, 00 sati

Učenici dolaze u pretnji samo jednog roditelja, dobiće udžbenike , školski pribor i ruksake , poklon Općine Centar Sarajevo. Svim učenicima želimo prije svega mnogo zdravlja, čuvajte se, budite odgovorni prema sebi i prema drugima.   Neka nam je svima sretna i uspješna nova školska godina!

                                                                                                             UPRAVA ŠKOLE

Da pristupite spisku učenika kliknite ovdje


SPISAK UDŽBENIKA, PRIRUČNIKA, ZBIRKI I RADNIH SVESKI  KOJI ĆE SE KORISTITI U ŠKOLSKOJ 2020/2021. GODINI


Gdje i kako aplicirati na drugom krugu upisa u srednje škole.

Konkurs za drugi krug upisa.


Načelnik Općine Centar Sarajevo prof.dr Nedžad Ajnadžić uputio je čestitku svim učenicima naše škole, a posebno maturantima,  na uspješno završenoj školskoj godini.

Zahvaljujemo se gospodinu načelniku i Općini Centar na velikoj podršci i pomoći koju nam nesebično pruža već dugi niz godina.


ZAVRŠNA MANIFESTACIJA PROJEKTA

„ČUVAJMO OKOLIŠ ZAJEDNO – UČIMO, DJELUJMO I POKRENIMO PROMJENE U OPĆINI CENTAR“

3.6.2020.

U srijedu, 3.6.2020. godine u sklopu projekta „Čuvajmo okoliš zajedno – učimo, djelujmo i pokrenimo promjene u Općini Centar“  u našoj školi je održana završna svečanost sa članovima ekološke  sekcije (viši i niži uzrast) u sklopu projekta “ Čuvajmo okoliš – učimo, djelujmo i pokrenimo promjene u Općini Centar”. Tokom manifestacije učenici su posadili nove sadnice cvijeća u školskom dvorištu povodom  Svjetskog dana okoliša  koji se obilježava 5. juna. Škola je dobila zahvalnice za učešće u projektu.

Zahvaljujemo se organizatorima projekta Dragani Selimanagić, Saneli Vrtić – Krdžalić i ostalim saradnicima iz COOR-a.

UČIMO, DJELUJMO I POKRENIMO PROMJENE U NAŠOJ ZAJEDNICI
ZAŠTITIMO NAŠU ŽIVOTNU OKOLINU!

#ReLOaD #ReLOaDBiH #undpbih #LokalnaDemokratija 

#ZapadniBalkan #opcinacentar #OSSilvijeStrahimirKranjcevic #OSHasanKaimija #OSNafijaSarajlic #ekopak #kjkprad #coor


Svjetski dan zaštite okoliša 05.06.2020. godineEkološka sekcija od V do IX razreda, video uredila Medina Šehović, VII-2.


Dan škole – JU OŠ “Nafija Sarajlić” 28.05.2020


Obrazovni centar TPO fondacije Thinkerica objavio je nagradni konkurs za najbolju video priču pod nazivom “Da ti kazem sta mi je”. Učenici su pozvani da svoje emocije iz izolacije pretoče u priču i ispričaju u video klipu. Iz naše škole na konkurs su se prijavile tri učenice, sa tri prekrasne priče : Amina Klisura VIII1, Lajla Niksić VI1 i Aiša Huremović VIII 2.
U petak, 22. 5. 2020. godine

Učenici naše škole su prigodnim programom  obilježili nastupajuće mubarek dane Ramazanskog bajrama. U skladu sa realizacijom online nastave i vannastavnih školskih  aktivnosti ovaj program je realizovan online pod sloganom:    #Ostani kući! Program realizovala nastavnica vjeronauke Safija Husić u saradnji sa učenicima i roditeljima.

Upravi škole,  nastavnom kolektivu, radnom osoblju, učenicima i roditeljima: Bajram Šerif Mubarek Olsun! ( S. Husić)